Građani je ne žele

Ministar zdravlja Arben Vitia potvrdio je da je Kosovo odbilo donaciju vakcina AstraZeneca protiv kovida-19 od dvije zemlje, prenosi Koha.

Kako je obrazložio, vakcine su bile sa neoptimalnim rokom važnosti, koji bi garantovao da će moći da se daju građanima.

Prije nekoliko dana Kosovo je prestalo da koristi vakcine istog proizvođača kojima je rok upotrebe istekao, a riječ je o 133.000 vakcina, koje su bile donacija Norveške.

Prema riječima Vitije, odbijanje građana da se vakcinišu ovom vakcinom bilo je posljedica nekih teorija zavjere u vezi sa ovom vakcinom i nekih neodgovornih izjava koje su učinile da građani u velikoj mjeri ne žele da se vakcinišu tim cjepivom. On je rekao da je, kada je Kosovo odlučilo da daje samo vakcinu AstraZeneca došlo do značajnog smanjenja interesovanja građana za vakcinaciju, što je primoralo Ministarstvo zdravlja da omogući građanima da izaberu vakcinu kako bi se interesovanje povećalo.

"Bilo je ponuda za AstraZenecu poslije onih iz Norveške, sa neoptimalnim rokom trajanja koji nam nije garantovao distribuciju našim građanima", naveo je Vitia i podsjetio da će sljedeće nedjelje Kosovo primiti oko 500.000 doza vakcine Pfizer iz Amerike.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore