Radne vize

1. januara 2021. godine u Njemačkoj je stupila na snagu uredba o njemačkoj liniji rada i takozvana „Uredba za Zapadni Balkan (§ 26 stav 2 Pravilnika o zapošljavanju). Ovo i dalje važi za bilo koji posao - bez obzira na poznatu kvalifikaciju.

Za dolazna putovanja u Njemačku morate imati obaveznu ponudu za posao od poslodavca u Njemačkoj i nacionalnu viziju. Za upražnjeno mjesto ne biste trebali imati ovdje privilegovane kandidate. Prihvatljivi kandidati su njemački tražitelji posla ili državljani EU. Štaviše, plate i radni uslovi ne bi trebali biti manje povoljni od onih kod drugog uporedivog poslodavca u Njemačkoj.

Ako ste pronašli odgovarajući posao, tada ste poslodavcu dali obaveznu ponudu u obliku Izjave o zaposlenju ("Izjava o zaposlenju").

Osobe se mogu prijaviti ambasadi za podnošenje zahtjeva za vizu prema § 26 stav 2 Pravilnika o zapošljavanju. Lista čekanja za datume u narednom mjesecu sastavljat će se svakog mjeseca na sastanku u ambasadi. Napominjemo da se u slučaju velike potražnje za terminima može dogoditi da sve zainteresirane strane imaju mjesec dana da se prijave na listu čekanja za zakazivanje termina.

Za termine koji nisu narednog mjeseca ima dovoljno registracija. Zbog toga je lista čekanja za datume za septembar zatvorena. Lista čekanja za oktobar bit će otvorena u utorak, 7. septembra u 11:00 prije podne.

Nakon uspješne registracije na listi čekanja za termin, najkasnije dvije sedmice unaprijed primit ćete e-poštom potvrdu o potvrdi za naredni mjesec. Registrirajte se svojim ličnim adresama e-pošte i pobrinite se da primite e-poštu ambasade jer se komunikacija odvija samo putem e-pošte. Stoga redovno provjeravajte okvir Spam/Junk i njegove opcije. U suprotnom riskirate da ne primite obavještenja i na ovaj način ističe vaš termin u ambasadi. U takvom slučaju ne može se dodijeliti zamjenski termin.

Mogući uslovi se ne mogu odgoditi, čak ni da se odgode za sljedeći mjesec. Ako se ne možete pojaviti na vrijeme u trenutku podnošenja zahtjeva (kraj), ne možete podnijeti svu potrebnu dokumentaciju, morate se prijaviti na listu čekanja za termin.