Odgovorna za loše upravljanje

Zenun Pajaziti iz Demokratske partije Kosova optužio je vladu Albina Kurtija da je odgovorna za loše upravljanje pandemijom i da nema strategiju za izalazak iz veoma neopovoljne situacije u vezi sa koronavirusom, prenosi Koha.

"Zabrinuti smo ne samo zbog strašne činjenice da se tragedija već događa, već i zbog činjenice da na horizontu ne vidimo nikakvu strategiju ili ozbiljne napore vlade da izađe iz ove situacije”, kaže Pajaziti.

Pajaziti je optužio vladu i za neuspjeh u procesu vakcinacije i naveo da postoji problem sa vakcinama, kao i da nema konkretnog plana za podizanje svijesti o važnosti imunizacije.

Naveo je da je vlada “populistički” odbijala pomoć Albanije na početku pandemije i da se raspravljalo o porijeklu vakcina, a da se godinu dana kasnije vakcine primljene iz prijateljske zemlje bacaju.

Pajaziti kaže i da vlada nije ništa učinila da se donirane vakcine sa ograničenim rokovima potroše na vrijeme.

“Krive građane, krive opoziciju, krive da su neke vakcine iz zemalja koje nisu priznale Kosovo. Nemam komentar. Puna odgovornost leži na onima koji imaju mandat građana da upravljaju ovim procesom", rekao je Pajaziti

Naveo je da vlada odbija pomoć koju opozicija nudi za suzbijanje pandemije i naglasio da bi u ovom trenutku trebalo da postoji "puno građansko i institucionalno jedinstvo".

Pajaziti je rekao da je PDK spremna da sarađuje sa drugim opozicionim strankama i vladom na preduzimanju svih neophodnih mjera za suzbijanje širenja virusa kovida 19 i naveo da je potrebno skratiti kampanju pred lokalne izbore na Kosovu 17. oktobra.

Naveo je da će PDK prilagoditi svoju izbornu kampanju preporukama i mjerama koje će biti na snazi u tom trenutku.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore