Mišljenje analitičara

Analitičar Ilir Ibrahimi rekao je da izjava američkog predsjednika Josepha Bidena, koji je najavio kraj ere vojnih operacija za obnovu drugih zemalja, označava početak nove doktrine američkog predsjednika, prenosi Ekonomija onlajn.

Po pisanju medija, Ibrahimi sugeriše da bi Kosovo trebalo da shvati poruku iz Bidenove izjave.

On navodi da je američka administracija, zajedno sa svojim partnerima, EU i NATO, bila angažovana na izgradnji države na Kosovu.

"Slažem se da tako direktno poređenje sa Afganistanom ne treba praviti, ali treba shvatiti poruku. Ako se kaže da neće biti vojnih obaveza za izgradnju drugih država, onda ovu poruku moramo shvatiti vrlo ozbiljno, da se ne bi plašili da će trupe sutra biti povučene sa Kosova. Moramo osigurati partnerstvo sa Sjedinjenim Državama", izjavio je Ibrahimi.

On navodi da kosovska politika nije ništa posebno uradila u partnerstvu sa SAD, naročito u posljednjih pet godina i kaže da je Kosovo od razgraničenja sa Crnom Gorom prikazano kao neko ko "krši plan", a ne ozbiljan partner.

"Teško je 'napraviti' Kosovo? Gdje je njihov interes da naprave državu koja ne želi sama to da postane", pita se Ibrahimi.

On dodaje da američka strana zahteva partnerstvo sa kosovskom stranom i ako to ne budu stvorili, zašto bi onda očekivali da će SAD uspjeti da "napravi državu od Kosova".

"Gdje im je interes?! Kosovo ni sada nema ozbiljan angažman u dijalogu ili u onome što američka administracija naziva prioritetom", objašnjava Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online