Dio donacije iz Norveške

Ministar zdravlja, Arben Vitia, saopštio je da su 133.234 vakcine AstraZenece, koje su bile dio donacije iz Norveške, a kojima je istekao rok krajem avgusta, u srijedu uklonjene iz upotrebe.

Vitia je na konferenciiji za novinare rekao da je istek njihovog roka davno najavljen, iako je, kaže, bilo dezinformacija o tome.

„Danas su povučene iz upotrebe 133.234 vakcine kompanije AstraZeneca koje su bile deo donacije iz Norveške, kojima je istekao rok. Ministarstvo zdravlja, od početka je najavljivalo da im je rok do 31. avgusta ove godine. Uprkos tome, bilo je dosta dezinformacija, uključujući i poslanike u Skupštini Kosova, o roku upotrebe ovih vakcina. To je značajno smanjilo interesovanje građana za primanje ove vakcine, do tačke odbijanja da ih prime. Nismo u mogućnosti da izaberemo vakcinu. Veliki broj zemalja u regionu nije imao priliku da bira i bio je vakcinisan vakcinama koje nisu sertifikovane od strane EMA i FDA. Za nas je davanje vakcina prioritet, pa smo ostali beskompromisni u tom pogledu i bićemo u budućnosti“, rekao je Vitia.

On je dodao da vakcina ima dovoljno i da neće dozvoliti da u zalihama ne bude vakcina.

„Imamo dovoljno vakcina i ni u jednom trenutku nećemo dozvoliti da ih ne bude u našim zalihama. Krajem ove ili početkom sljedeće nedjelje dobićemo 150.000 vakcina iz Njemačke, a nedjelju dana kasnije još 100.000 iz Italije. Ove vakcine su takođe AstraZeneca sa rokom do novembra ove godine, ali takođe očekujemo da će preostale Pfizer vakcine stići početkom sljedeće nedelje putem COVAX-a kao donacija SAD-a od 500.000 doza i preko 200.000 doza na osnovu bilateralnih ugovora sa kompanijom Pfizer, a koje nastavljaju da dolaze početkom svake nedjelje”, rekao je Vitia.

Prema njegovim riječima, od sljedeće nedelje vakcinacija će se vršiti i vikendom.

Izvor:  KoSSev/Koha