Vlada zanemarila imenovanja

Bivši sekretar Ministarstva za evropske integracije Demush Shasha ocjenio je da je nova Vlada zanemarila pitanje imenovanja ambasadora, ali da je važno da novi prijedlozi budu kvalitetni.

Shasha je za Ekonomiju onlajn izjavio da neimenovanje 12 ambasadora na vrijeme nije idealna situacija, ali da je važnije da novi prijedlozi budu kvalitetni.

"To je definitivno nemar. Ne bi trebalo da se dogodi da kada mandat ambasadora prestane, da nemamo druge. Ovo nije idealna situacija, ali za mene je važno, čak i ako se kasni sa novim prijedlozima, da oni budu kvalitetni", izjavio je Shasha.

On je između ostalog rekao da se još od uspostavljanja diplomatske službe na nju uvijek gledalo kao na novu priliku za zadovoljavanje partijskih i političkih interesa.

"Diplomatska služba bi trebalo da bude što je moguće apolitičnija, a ona politička imenovanja priznata zakonom treba da se obave uz konsenzus i razumevanje tako da se pitanje diplomatske službe ne pretvori u arenu političke bitke. Dobro je što nova vlada završava potrebne konsultacije i nova imenovanja", ocjenio je Shasha.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore predložilo je 19. maja ove godine predsednici Kosova Vjosi Osmani da razriješi sve ambasadore Kosova koji su politički imenovani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online