Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu u izjavi za Kosovo onlajn navodi da bi bilo dobro ukoliko bi Turska, poslije ponude da posreduje u pregovorima u Bosni i Hercegovini, izrazila spremnost da se uključi i u dijalog Kosova i Srbije.

Spahiu, ipak, smatra da uprkos naporima posrednika da se finalizuje proces dijaloga, ne treba očekivati da će doći do brzog postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, jer "Kosovo teži da po nižoj, a Srbija po višoj cijeni pazare konačan status Kosova".

"Svaka ponuda u kojoj se radi o pronalaženju sporazumnog rješenja je dobrodošla za Kosovo i za sve strane koje traže mir i stabilnost. Turska je bila uključena u drugim procesima u regionu i zbog toga do sada nije aktivnije učestvovala u dijalogu Kosova i Srbije. Nastojanje Turske da pomogne u procesu je nesporno i u skladu je sa stavom koji ona ima. Kosovo i Srbija razgovaraju o cijeni koju Kosovo mora da plati da bi dobilo priznanje od Srbije i od te cijene ne zavisi mnogo ko je posrednik nego od volje obe strane. Pokazivanje volje da se uđe u proces je samo jedna pomoć obema stranama, svaki kompromis ne znači da će dobiti jedna strana, dobiće obe strane", kaže Spahiu.

Povodom izjave predsjednika SAD Josepha Bidena da se odlaskom američkih vojnika iz Afganistana podvlači crta na pokušaje preuređivanja drugih država silom, Spahiu kaže da je nerealno očekivati ovakav scenario na Kosovu.

"Sve i da dođe do povlačenja američkih vojnika sa Kosova, to neće omogućiti Srbiji da se vrati. Ne može se napraviti takvo poređenje, jer povlačenje Amerikanaca sa Kosova ne znači da to omogućava Srbiji da komotno dođe na Kosovo. Kosovo je priznato od pola zemalja svijeta, to nije slučaj kao u Afganistanu gdje je povlačenje američke vojske unutrašnja stvar između političkih sila koje se bore za vlast", navodi Spahiu.

Izvor: Kosovo Online