Izborni pakt

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku uputio je javni poziv liderima Samoopredheljenja, Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, Albinu Kurtiju, Memliju Krasniqiju i Ramushu Haradinaju predlažući da se izborna kampanja za lokalne izbore skrati sa 30 na 10 dana, prenosi Lajmi.

Abdixhiku je istakao da je Kosovo već dugo zemlja sa najvećim brojem smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u svijetu, dodajući da je u posljednjih 10 dana 189 građana izgubilo život u borbi sa koronavirusom.

On je poručio da je potrebno zaustaviti ovaj tempo porasta broja zaraženih i smrtnih slučajeva.

"Osim državnih odgovornosti koje ima Vlada, odgovornosti koje se moraju vršiti s punom nadležnošću i za koje će ionako odgovarati, danas se obraćam svakome od vas, kao stranačkim liderima, da prevaziđemo sebe, da prevaziđemo razlike i izgradimo izborni pakt“, rekao je Abdixhiku.

Prema njegovim riječima, sve kandidate treba uputiti u to da se svaka predizborna i izborna aktivnost do 18. oktobra obavi u skladu sa pravilima koje je utvrdio Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova.