Kritike

Bivši savjetnik predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, Muhamet Hamiti, kritikovao je vladu Albina Kurtija zbog smjene ambasadora i lošeg vođenja spoljne politike, prenosi Lajmi.

Hamiti je rekao da su predstavnici vlade od početka mandata navodili da će spoljna politika Kosova "krenuti od nule", ali da nije očekivao da će je praktično i "svesti na nulu".

"Pričali su da će i spoljnu politiku i dijalog sa Srbijom vratiti na početak, to jest da će postaviti nove osnove. To se nije desilo, ali nije odgovornost samo na njima. Tri godine nemamo ambasadora u Londonu, to je odgovornost i prethodnih vlada, ali ova Kurtijeva je pokazala za kratko vrijeme da je najneodgovornija po pitanju vođenja spoljne politike", rekao je Hamiti.

Hamiti kaže da ne zna koji su razlozi koji su doveli do sadašnje situacije, možda nije bilo koalicionog dogovora oko imenovanja ambasadora, ali da to nije opravdanje.

"Nikakve korake nisu preduzeli. Odboru za spoljne poslove koji postavlja naše diplomatske predstavnike nije za pet mjeseci dostavljeno nijedno ime, a otpustili su sve ambasadore bez ikakve ocjene njihovog rada i pritom nisu imenovali nove. Spoljna politika vlade Albina Kurtija je besmislena i slaba", zaključuje Hamiti.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net