Do sada ukupno 355

Treća grupa od 131 afganistanskog državljanina doputovala je na Kosovo, avionom američkih snaga iz Njemačke, koji je sleteo na prištinski aerodrom juče oko 17 sati, prenosi Reporteri.

Do sada je na Kosovo došlo 355 Afganistanaca, koji će tu privremeno ostati dok se ne uredi njihova dokumentacija za nastanjenje u Sjedinjenim Državama ili nekoj državi članici NATO-a.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je da je prijem Afganistanaca za privremeni boravak na Kosovu zasnovan na odlukama vlade.

“Preuzeli smo obavezu naših saveznika da njihovo privremeno nastanjenje na Kosovu traje što je moguće kraće", rekao je on.

Sveçla je naveo da mu nije poznat tačan broj djece u grupi koja je stigla na Kosovo, ali da će im na Kosovu, ako bude potrebno, biti omogućeno obrazovanje.

"Uvjeren sam da njihov ostanak neće trajati toliko dugo da bi započele pripreme za školsku godinu", rekao je Sveçla.

Naveo je da niko od državljana Afganistana nije zaražen koronavirusom i da će biti vakcinisani vakcinom Johnson&Johnson, koju obezbjeđuju SAD.

Ministar kaže da su Afganistanci koji su došli na Kosovo upisani u bazu podataka granične policije i smješteni u bivšem kampu u Uroševcu, a da im je potrebna i psiho-socijalna pomoć, koja će im biti pružena u koordinaciji sa zemljama NATO-a.

Sveçla je ranije izjavio da se očekuje da će oko 2.000 državljana Afganistana doći na Kosovo.

Shpat Balaj iz Kosovskog centra za bezbjednosne studije kaže za Radio Slobodna Evropa da Kosovo ima tehničke kapacitete da ih smjesti.

„Prijem afganistanskih građana na Kosovo je ispravna odluka, ne samo sa moralnog i humanitarnog stanovišta, već i potvrđuje strateški položaj Kosova u odnosu na NATO saveznike", kaže Balaj.

Vlasti Kosova su navele da će Afganistancima biti ponuđeno privremeno sklonište do godinu dana, a stotine izbjeglica iz Afganistana smješteno je u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

 Izvor: Kosovo Online/Reporteri