Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti ukazao je danas, na prvom sastanku novoformiranog Odbora za koordinaciju i procenu situacije sa pandemijom koronavirusa na komplikacije i opasnosti koje nosi Delta soj koronavirusa, prenosi Reporteri.

Kurti je istakao da svaka osoba zaražena ovom varijantom u prosjeku zarazi još sedam osoba i zbog toga je od članova Odbora tražio da budu što stroži u kontroli poštovanja mjera, kao i u kažnjavanju njihovih prekršilaca.

On je naložio članovima Odbora da se usredsrede na primjenu novih mjera uglavnom u mjestima i sredinama u kojima postoji veća mogućnost širenja virusa poput: restorana, barova i pabova, teretana, javnog prevoza, posebno međugradskog prevoza, tržnim centrima, održavanje vjenčanja, zabava i sahrana suprotno mjerama Vlade.

„Da bi sprovođenje mjera bilo što preciznije, molim vas da iskoristite sve raspoložive inspekcijske resurse, uključujući inspektore AHV, inspektore MINT (posebno tržišne), opštinske inspektore i kosovsku policiju", rekao je Kurti članovima Odbora.

Predsjedavajući Odbora, ministar zdravlja, Arben Vitia govoreći o trenutnoj situaciji u bolnicama i napretku procesa vakcinacije ponovio da su svijesni da samo vakcina zaustavlja ponavljanje novog talasa, čak i nakon ovog talasa.

"Do vakcinacije građana do stepena formiranja kolektivnog imuniteta, mi, uprkos ekonomskim izazovima koje možda imamo, javno zdravlje građana trebalo bi i biće glavni prioritet", rekao je Vitia.

Ministar unutrašnjih poslova Xhela Sveçla navodi da je policija mobilisana da nadgleda sprovođenje mjera, a od danas i Policijski inspektorat Kosova, koji će nadgledati ispunjavanje policijskih obaveza, nadgledanjem pripadnika policije u vezi sa mjerama koje je preduzela Vlada Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri