Strožije granične kontrole

Putnici iz SAD-a, Izraela, Kosova, Libana, Crne Gore i Sjeverne Makedonije prolazit će strožije granične kontrole.

Članice Evropske unije dogovorile su se da se SAD skine s COVID liste sigurnih zemalja, što znači da će putnici iz SAD-a i još pet država prolaziti strožije granične kontrole, poput testova na korona virus i karantina.

Izrael, Kosovo, Liban, Crna Gora i Sjeverna Makedonija su također skinute s liste, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters

Cilj liste je da se usklade pravila za putovanja u EU, iako ne obavezuje članice koje slobodno vode svoju graničnu politiku.

Kako je navedeno u preporuci Vijeća EU-a, ova će se lista nastaviti redovno pregledavati i u skladu s tim ažurirati.

Postepeno ublažavanje za BiH i Srbiju

Na temelju kriterija i uvjeta navedenih u preporuci, od 30. avgusta 2021. države članice trebale bi postepeno ukidati ograničenja putovanja na vanjskim granicama za stanovnike sljedećih trećih zemalja – Albanija, Armenija, Australija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bruneji, Kanada, Japan, Jordan, Novi Zeland, Katar, Moldavija, Saudijska Arabija, Srbija, Singapur, Južna Koreja, Ukrajina, Kina.

Navedeno je da bi ograničenja putovanja također trebala postepeno se ukinuti za posebne administrativne regije, Kinu, Hong Kong i Makao, tvrdi Anadolija.

Neke zemlje, kao što su Njemačka i Belgija, već su označile SAD crvenom bojom i traže testiranje i karantin, a susjedne Francuska i Holandija smatraju SAD sigurnom zemljom.

Lista se temelji na epidemiološkoj situaciju u svakoj zemlji, ali je reciprocitet također jedan od faktora.

Prosječni dnevni broj novozaraženih u SAD-u narastao je na 450 na milion stanovnika prema manje od 40 sredinom juna.

Na listi 17 zemalja

Podaci za Izrael, Kosovo i Crnu Goru su još gori.

Na evropskoj zelenoj listi sada je 17 zemalja, uključujući Kanadu, Japan i Novi Zeland.

EU i dalje dopušta ulazak većini vakcinisanih putnika, iako se periodično mogu uvesti testovi i karantin, u zavisnosti u koju se članicu Unije putuje.

Uprkos pozivima EU-a, Washington ne dopušta evropskim putnicima slobodan ulazak u zemlju.

Unija je podijeljena na one kojima smeta to što nema reciprociteta i onih ovisnih o turizmu koji ne žele uvesti ograničenja američkim putnicima.