Čekanje do sat i po

Na Kosovu su danas na snagu stupile nove mjere zbog pogoršane epidemiološke situacije, pa da bi se ušlo preko prijelaza Jarinje građani moraju da ispune znatno strožije uslove. Kako se uvjerio reporter Kosovo onlajna na licu mjesta primjetna je veća gužva - za ulaz na Kosovo na ovom prelazu čeka se i do sat i po, dok su gužve i na izlazu.

Prema riječima građana koji ulaze na Kosovo iz pravca Srbije, pripadnici Policije Kosova traže potvrdu o vakcinaciji barem jednom dozom, PCR test na koronu ne stariji od 72 časa ili antigenski star najviše 48 sati.

Uglavnom svi imaju spremnu dokumentaciju i nismo primjetili da je u prepodnevnim satima danas bilo mnogo slučajeva vraćanja putnika.

"Čekali smo trideset minuta, dali smo potvrdu o vakcinaciji i dokumenta", rekao je jedan od srpskih putnika, koji je dodao da mu je rečeno da može bez provjere da uđe preko Jarinja ako se van teritorije Kosova nije zadržao duže od 12 sati.

I ostali su imali slično iskustvo, ali se dešava da čekanje potraje i do sat i po, u zavisnosti od broja vozila.

Dakle, svi oni koji planiraju da putuju na Kosovo treba sa sobom da imaju dokaz o vakcinaciji ili potvrdu o negativnom testu, u suprotnom neće moći da uđu.

Na licu mjesta novinari portala su primjetili kolone vozila dugačke i do nekoliko kilometara, a primjetna je veća gužva na izlazu sa Kosova, gdje u redovima stoje uglavnom Kosovari koji se, poslije završenih odmora, vraćaju u zemlje Zapadne Evrope.

Od zaposlenih na graničnom prijelazu Jarinje nisu uspjeli da dobijemo izjavu o tome šta je sve neophodno za ulaz na Kosovo, već su nas za te informacije uputili na Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vladu Kosova.

Prema novim mjerama koje su danas stupile na snagu, međutim, predviđeno je da sve osobe koje ulaze na Kosovo moraju da ispune jedan od više predviđenih uslova, tj. da sa sobom imaju barem jedan od sljedećih dokumenata:

– Potvrdu o vakcinaciji - da su potpuno vakcinisani ili da su primili prvu dozu

– Potvrdu o negativnom PCR testu ne starijem od 72 časa ili potvrdu da je osoba preležala kovid, ali koja nije starija od 21 dana

– Pozitivan rezultat serološkog testa na antitela, izdat prije najviše 30 dana

– Potvrdu o negativnom brzom testu, ne stariju od 48 časova

U slučaju da građani Kosova i osobe sa privremenim ili stalnim boravkom na Kosovu ne ispunjavaju ove uslove, poslije ulaska na Kosovo u obavezi su da budu u sedmodnevnoj izolaciji.

Ova odluka ne važi za osobe koje su u tranzitu i koje će napustiti Kosovo u roku od tri sata od ulaska na Kosovo, kao ni za prevoznike pod uslovom da poštuju protokol o međunarodnom transportu radi prevencije kovida.

Od ovih mjera izuzete su i strane diplomate koje su akreditovane na Kosovu, kao i osobe mlađe od osamnaest godina.

Izvor: Kosovo Online