Specijalista infektologije

Specijalista infektologije Ilir Tolaj procjenjuje da je vakcinisanje djece u dobi od 7 do 18 godina potrebno za postizanje kolektivnog imuniteta, čime bi se zaustavio porast novih slučajeva koronavirusa, prenosi Ekonomija onlajn.

Tolaj je rekao da se tek nakon postizanja kolektivnog imuniteta može primjeniti treća doza vakcine. U nekim zemljama već su počeli sa primjenom treće doze koja se posebno preporučuje osobama sa slabim imunitetom.

"Za Kosovo je važno da većina građana primi dvije doze vakcine, a u to uključujem i djecu od 7 do 18 godina. Samo na taj način možemo stvoriti kolektivni imunitet, i sprečiti širenje epidemije", smatra Tolaj.

Tek poslije, osim kod hroničnih bolesnika, bi trebalo razgovarati o mogućnosti davanja treće doze vakcine.

On kaže da su vakcine dokazale svoju efikasnost i da niko ko je primio vakcinu na Kosovu nije preminuo, niti je imao teške posljedice poslije zaraze koronavirusom.

Tolaj vidi vakcinaciju kao jedini način da se spriječi razvoj infekcije i da se zaštiti od smrtnih ishoda.

A ako relevantne institucije ne budu uspješne tokom procesa cjepljenja, onda će se trenutni talas epidemije nastaviti, a Tolaj ne isključuje još jedan talas tokom jeseni ili pojavljivanje nove varijante koronavirusa, piše Ekonomija onlajn.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online