Mjesec dana kampanje

Kampanja za lokalne izbore trajaće mjesec dana, a kako su brojni ministri i kandidati za gradonačelnike, predizborna trka odraziće se na rad državnih institucija, prije svega Skupštine Kosova, prenosi Reporteri.

Zakon ne zabranjuje poslanicima ili ministrima da učestvuju u trci za lokalne izbore, a sve dok ne dobiju sertifikat za mandat na lokalnim izborima, istovremeno obavljaju i druge funkcije u institucijama.

Jesenje zasjedanje Skupštine Kosova i izborna kampanja počeće u trećoj nedjelji septembra, ali izvršna direktorka Pokreta FOL Mehide Demolli-Nimani ocjenjuje da će angažovanje političara u izbornoj kampanji ometati rad Skupštine.

„To će biti izazov sam po sebi ako uzmete u obzir da su to redovni izbori, izborna kampanja traje 30 dana i zaista znam da će to biti izazov, jer imamo ministre koji su se kandidovali za gradonačelnike. Njihov rad u ministarstvima samim tim biće praktično stopiran. Ne znam kako misle da se bave i svojim zaduženjima i kampanjom koja može biti zahtjevna. Da ne spominjem trenutnu situaciju sa koronavirusom", kaže Demolli-Nimani.

Emir Abrashi iz Demokratije plus kaže da će se nedostatak sekretara u parlamentarnim odborima i sjednicama povećati tokom izborne kampanje.

"Sve stranke bez razlike, čak i one sa vlasti i opozicije, imaju za cilj da osvoje što je moguće više opština ili bar da uđu u koalicije nakon drugog kruga pa će rad u izvršnim organima vlasti svakako biti usporen u predstojećem periodu. Političari moraju interes građana staviti na prvo mjesto, a pred Skupštinom Kosova bi uskoro trebalo da se nađu važni nacrti zakona i sporazumi sa drugim zemljama, a to sada ne znam kako će biti moguće ostvariti jer će se većina baviti lokalnim izborima", kaže Abrashi.

Osim poslanika Samoopredjeljenja, LDK, PDK i AAK, najviše kritika zbog kandidature dobija aktuelni ministar zdravlja Arben Vitia jer je situacija sa epidemijom koronavirusa sve gora.

„Situacija sa pandemijom trebalo bi da bude prioritet i vlade i skupštine, mi ne vidimo tako nešto, imamo ministra zdravlja koji se kandidovao na opštinskim izborima u Prištini, pa je to izazov jer vidimo da je njegova kandidatura za gradonačelnika Prištine prioritet, sam je rekao da će biti ministar samo dok ne bude izabran na to mjesto“, dodaje Demolli-Nimani.

Kampanja za lokalne izbore počeće 16. septembra.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri