Ekonomisti su pozdravili namjeru Vlade Kosova da počne da izdaje obveznice dijaspori, ali poručuju da ta sredstva treba iskorisiti za strateški ekonomski razvoj, prenosi Ekonomija onlajn.

Ekonomista Bardh Ahmeti kaže da su se sredstva iz dijaspore uglavnom koristila za potrošnju i režije, a da će kroz inicijativu Ministarstva finansija ona biti usmjerena na strateški ekonomski razvoj.

Mistarstvo finansija planira da milione eura prikupljenih od obveznica dijaspore koristiti za investicione kredite privatnog sektora, a Ahmeti vjeruje da će cilj, zbog koga se obveznice dijaspore izdaju, biti postignut.

To je, navodi, veoma važan korak, jer finansijska sredstva koja šalje dijaspora ne treba da idu samo na potrošnju njihovih porodica ili ulaganja u nekretnine i naglašava da će izdavanje obveznica dijaspore  obezbjediti održiva i dugoročna ulaganja.

"Ne bi trebalo da posmatramo dijasporu kao potrošače, već kao investicioni kapital koji bi garantovao održiva i dugoročna ulaganja", dodao je on.

Erton Bega inicijativu Ministarstva finansija vidi kao dobru priliku za sve iz dijaspore koji imaju ušteđevinu, ali nemaju ideju gdje da je ulože.
 
"Ovo je dobrodošao korak, jer je to dobra prilika za ljude koji su uspjeli da sačuvaju kapital. Ovo su sigurne i isplative investicije koje naša dijaspora može da ostvari, naravno oni koji su dovoljno uštedjeli, ali istovremeno nemaju ideju gdje da ulože sredstva", naveo je Bega.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da je nakon isteka roka za podnošenje prijava, u prvoj emisiji uloženo više od 10 miliona eura u obveznice dijaspore i dodao da bi sredstva iz obveznica dijaspore trebalo da se koriste za podršku lokalnim proizvođačima.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online