Preporuka EK

Građani sa Kosova žale se da zemlje Evropske unije ne priznaju potvrde o vakcinaciji, koje izdaju zdravstvene institucije Kosova i da se od njih traži negativan PCR test, prenosi Lajmi.

Italijanska ambasada je potvrdila da je građanima sa Kosova koji putuju u Italiju potreban PCR test, jer "kartica za vakcinaciju nije digitalni zeleni sertifikat".

Međutim, Ministarstvo zdravlja je u elektronskom odgovoru na portalu RTV21 reklo da su te kartice napravljene u skladu sa preporukama Evropske komisije i da nisu primili do sada žalbe u vezi sa ovim problemom.

"Na osnovnoj HIS platformi, u okviru modula Covid-19, za svakog građanina koji je vakcinisan na Kosovu štampa se kartica formata A6, koja sadrži sve podatke o vakcinaciji i kod koji služi za proveru ovih podataka. Nakon skeniranja koda preusmerava se na platformu e-Kosovo i provjerava da li su podaci validni i da li je osoba vakcinisana ili ne. Digitalna kartica za vakcinaciju (Elektronski pasoš za vakcinaciju Kosova) i proces njene verifikacije u skladu su sa preporukama Evropske komisije za digitalni zeleni sertifikat", kaže se u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva dodaju da su, budući da je ta karta izrađena prema preporukama EK, zatražili od zvaničnika EK, da Kosovo bude dio slobodnog kretanja u vezi sa zelenim sertifikatom.

Ipak, oni ne isključuju mogućnost da svaka "država ima svoju politiku u vezi sa Covid-19 i kartonima za vakcinaciju", ali ističiu da do sada nisu primili žalbe građana.

"Osim toga, postoje strani državljani koji rade na Kosovu i koji su zatražili da se podaci u njihovim kartonima za vakcinaciju prenesu i dobiju karton za vakcinaciju na Kosovu, upravo zbog visokih standarda koje ima", zaključuju iz Ministarstva zdravlja.