Specijalni sud

Predsjednica Specijalizovanih vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova odredila je sastav vijeća koje će odlučivati o žalbi odbrane bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija na odluku o produženju pritvora, prenosi Reporteri.

Prema odluci Trendafilove, Apelaciono vijeće činiće sudije Michèle Picard, Emilio Gatti i Nina Jørgensen.

Specijalni sud je 24. avgusta odbio zahtjev odbrane Hashima Thaçija za izuzeće Trendafilove iz imenovanja vijeća Apelacionog suda, koje će odlučivati o njegovoj žalbi.

Zahtjev je odbrana bivšeg predsjednika Kosova podnela 16. avgusta.

Optužnica protiv Thaçija, kao i protiv Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine, a oni su se izjasnili da nisu krivi po optužbama protiv njih.

Optužnica ih tereti za progon, zastrašivanje, zlostavljanje, okrutno ponašanje, hapšenje, nasilje, ubistva pripadnika snaga, zvaničnika ili državnih institucija SRJ, onih koji nisu podržavali ciljeve OVK, Srba, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti.

Optužnica se odnosi na period između marta 1998. i septembra 1999. godine, a u njoj se pominju i Azem Syla, Lahi Brahimaj, Fatmir Limaj, Sylejman Selimi, Rustem Mustafa, Shukri Buja, Latif Gashi i Sabit Geci.