Bačeni na koljena

Varijanta Delta bacila je državu Kosovo na koljena. Danas je umrlo 18 osoba, oko 100 žrtava u toku jedne sedmice, među njima i oni od 20-30 godina. Ovo nije samo statistika. Oni su voljeni i rođaci mnogih, koji su se iznenada našli u bolnici i nisu izašli živi iz nje. Premijer Kurti doživljava vanrednu situaciju više nego inače u umjetničkim galerijama. U ovom ratu Vlada Kosova je dezertirala.

Očekivanja od Arbena Vitije su bila velika. Ljekar, urbana figura koju mase vole, zadužena za kosovsko zdravlje, zvučala je kao dobra stvar za vjerovati.

S doktorom na čelu, sistem nije započeo liječenje. Daleko od toga. Situacija je vanredna, osim što vlasti nisu zainteresovane da je vide takvu. Desetine mrtvih, hiljade dnevno zaraženih virusom Covid-19.

Morate čekati mjesecima na insulin dok se bolnice ne snabdeju. Građani moraju pronaći kiseonik na benzinskim pumpama kako bi članovi njihovih obitelji mogli malo duže disati. Bolnice su pune zaraženih ljudi.

Vitia je već napustio zdravstvo. Najavio je svoju kandidaturu za gradonačelnika Prištine. Izbori se održavaju nakon više od mjesec dana, a on je već započeo kampanju.

Vladajuća svita i dalje žive u opoziciji. Traže od novinara i civilnog društva da reagiraju na bivšu vlast. Ministrica pravde, Albulena Haxhiu, protestovala je ispred ministarstva na čijem je čelu. Na protestnoj šetnji koja je održana danas zatraženo je da se ubistva žena tretiraju kao nacionalna hitna situacija. Haxhiu ne nudi nikakvo rješenje. Piše žalbe na društvenim mrežama.

Šest mjeseci od stupanja na vlast vlade Kurti II, vladini zvaničnici i militanti i dalje žele vlast tretirati kao početnici. Militanti i zvaničnici Pokreta Samoopredjeljenje zahtijevaju da se sačeka malo, pošto je vlast tek preuzeta.

Smrti od Covid-19 ne čekaju. Danas je umrlo 18 državljana Republike Kosovo. Ove nedjelje oko 100. Ministarstvo zdravlja ih objavljuje kao dnevnu statistiku.

Vlada ne spominje ove smrti. Čini se da su žrtve Covida manje žrtve od drugih.

Premijer Kurti održao je u utorak govor na sahrani 18-godišnje Marigone Osmani, nad kojom je do njene smrti njen partner Dardan Krivaqa vršio torturu.

Pulmolog iz Đakovice podsjetio je Kurtija da i mnogi drugi građani preminu, ležeći i sam u bolnici u kojoj radi.

"U mojoj sobi vlada velika tišina jer su mnogi moji prijatelji izgubili bitku s Covidom. Jedne noći kasno u ponoć pričali smo o tome da ćemo, kada budemo ozdraveli, sresti se i popiti kafu svi zajedno, i zagrliti se, uspjeli smo proći Covida, ali nažalost moram otići s cvijećem do groba, tamo gdje vi birate debate, dragi premijeru", napisao je.

Premijer Kurti u pratnji ministra zdravlja sastao se danas sa gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajem. S njim je, kako je najavljeno iz kabineta premijera, razgovarano o kulturnim događajima koji će se održati u dvije prijestonice.

„Razgovarano je i o kulturnim događajima koji će se sljedeće godine održati u glavnim gradovima obje zemlje. Priština će biti domaćin bijenala 'Manifesta', dok će albanska prestonica biti aktivna u 'Tirana, evropska prestonica mladih 2022'".

Jučer je Vlada Kurtija odlučila da madicinskom osoblju poveća 10 posto plata, najmanje 60 eura.

Sindikati liječnika, koji nisu uzeli predaha 16 mjeseci, Kurtijevu odluku smatraju uvredljivom i skandaloznom.

Usred sve ove situacije, ministarka obrazovanja, Arbërie Nagavci, odlučila je da nastava počne 1. septembra, a djeca fizički u školu.

Za 60 eura medicinskom osoblju i za početak školske godine u ovoj situaciji, na adresu Vlade Kosova stigle su brojne kritike.

Kurtijevi kritičari i dalje se suočavaju s virtualnim napadima i linčovanjem militanata Pokreta Samoopredjeljenje. Nosilac svega ovoga je grupa "sPremijerom" ("meKryeministrin") na Facebooku.

Publicistkinja Kimete Berisha, koja je podržala Kurtija u pobjedi na izborima, sada je jedna od meta militanata sa Facebooka. Sada kada kritizira njegovu vladu.

Jučer je rekla da je Vitia uglavnom odgovoran za situaciju s pandemijom, a kritizirala je i ministricu Nagavci zbog toga što je htjela vratiti djecu u školu.

"Danas bi na Kosovu trebalo proglasiti vanredno stanje, dok se zemlja čini napuštenom i potpuno van kontrole!", napisala je Berisha.

Premijer Kurti svoje posljednje aktivnosti na društvenim mrežama ima u u galerijama i na fudbalskim stadionima.
 
Ne znamo ništa o predsjednici Vjosi Osmani. Ona nastavlja u svom svijetu. Danas, malo prije nego što je objavljen broj umrlih i slučajeva oboljelih od Covida, ona se sjetila Majke Tereze na njen 111. rođendan.

Izvor: GazetaExpress