Nove liste

Sve veće političke partije na Kosovu, uključujući vladajući Pokret Samoopredjeljenje, ali i opozicione Demokratsku partiju Kosova, Demokratski savez Kosova, kao i Alijansu za budućnost Kosova, na svojim izbornim listama za predstojeće lokalne izbore imale su kandidate koji su imali probleme sa zakonom, prenosi RTK.

Centralna izborna komisija na Kosovu saopštila je da je među više od 5.200 kandidata za gradonačelnike i opštinske odbornike, njih 160 osporeno i uklonjeno sa lista.

Samoopredjeljenje podnosi novu listu


Po Zakonu o izborima na Kosovu, kandidat na izborima ne može biti osoba koja je pravosnažnom presudom proglašena krivom za krivično djelo u posljedne tri godine.

Arlin Manxhuka iz Pokreta Samoopredjeljenje potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da su podneli novu listu kandidata. I Demokratska partija Kosova saopštila je da je zamjenila kandidate, uključujući i kandidaturu Samija Lushtakua, prvobitnog kandidata te partije za gradonačelnika Skenderaja.

U Demokratskom savezu Kosova imali su probleme sa kandidatima za skupštinske odbornike. Naveli su da će i oni poštovati odluku CIK-a i obaviti zamjenu, kao i oni u Alijansi za budućnost Kosova.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu ocjenjuje da političke partije uopšte, bilo na parlamentarnim ili lokalnim izborima, ne uzimaju za ozbiljno pitanje integriteta kandidata, ali ni zakonske obaveze.

"Veoma je zabrinjavajuće da političke partije predlažu 160 kandidata, odnosno osoba, bilo sa skupštinske odbore ili za gradonačelnike, koji imaju konačne presude u posljedne tri godine. Političke partije, s jedne strane, neprestano govore o vladavini zakona, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a s druge, prvom prilikom predlažu ljude koji su počinili krivična djela", ističe Miftaraj.

Dodaje da se političke partije prilikom sastavljanja liste kandidata, uglavnom odlučuju za one koji sigurno mogu doneti glasove partiji, pritom ne osvrćući se na njihov integritet.

Šta se dogodilo sa integritetom?


"To podrazumijeva da partije, zarad glasova, ugrožavaju osnovne principe demokratskog društva, dobre vladavine i vladavine prava", navodi Miftaraj.

Uglavnom iz svih ovih partija navode da su njihovi osporeni kandidati imali probleme sa zakonom zbog neke novčane kazne, sudske opomene ili slično.

Izvršni direktor nevladine organizacije "Qohu" ("Ustani") Arton Demhasaj navodi da je moguće da partije nisu imale dovoljna saznanja o svojim kandidatima, ali da se o pojedinima i javno znalo, kao što je slučaj Samija Lushtakua.

"On je time htio da izazove CIK i pravosudni sistem", kaže Demhasaj.

Verifikaciju kandidata za gradonačelnike opština i skupštine opština sproveli su Sudski savjet Kosova, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Obavještajna agencija Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova, odbrane i Carina Kosova.

Izvor: Kosovo Online/RTK1