Švicarska poslanica albanskog porijekla

Tvrdnji brojnih švicarskih medija, koji posljednjih dana pišu o sve većem broju slučajeva i hospitalizovanih pacijenata zaraženih koronavirusom, koji su se vratili uglavnom sa Kosova i iz Sjeverne Makedonije, gdje su bili na odmoru, usprotivila se poslanica albanskog porijekla u parlamentu kantona Cirih Qendresa Sadriu, prenosi Gazeta Express.

Ona ističe da ne može samo određena zajednica, u ovom slučaju Albanci, biti odgovorna za stanje sa koronavirusom u Švicarskoj.

"Švicarska je jedna od zemalja sa najnižom stopom potpuno vakcinisanih. Samo određena zajednica ne može biti odgovorna. Po mom mišljenju, politika je generalno odgovorna za najveći dio i moramo motivisati ljude da se vakcinišu i da poštuju mjere zaštite", rekla je Sadriu za švicarski portal na albanskom "Albinfo".

Ona je pozvala nadlježne da ponovo razmotre zaštitne mjere koje su uvedene i nivo njihovog poštovanja.

"Moramo se vratiti u normalu i to možemo učiniti samo ako radimo zajedno i svako od nas doprinosi u ovom pravcu. Dakle, da li su ovdje samo Albanci glavni problem? Ne, naravno da ne! To je problem koji pogađa društvo u cijelini", rekla je Sadriu.

Sadriu je zatražila od svojih sunarodnika da jasno sagledaju svoju odgovornost u Švicarskoj, koju predstavljaju ili na bilo koji način imaju uticaj (politika, sport, muzika, nauka, medicina itd.).

"Moramo da razjasnimo svoju ulogu u mobilizaciji i podizanju svijesti. Istovremeno, različiti državni organi trebalo bi da bolje sarađuju", kaže šviarska političarka albanskog porekla, pozivajući na vakcinaciju.