Sve spremno...

Udruženje kosovskih opština objavilo je da je nakon sastanka s opštinskim direktorima obrazovanja i ministrticom obrazovanja Arëbërie Nagavci dogovoreno da su izvršene sve potrebne pripreme za početak nove školske godine 1. septembra.

Prema saopštenju, nastava će se odvijati uz fizičku prisutnost u školama i puno radno vrijeme.

NASTAVA POČINJE 1. SEPTEMBRA S FIZIČKIM PRISUSTVOM U ŠKOLAMA

Kako bi razgovarali o pripremama za početak nove školske 2021/2022. godine, danas je održan sastanak Kolegija za obrazovanje Zajednice opština Kosova s opštinskim direktorima obrazovanja, kojem je prisustvovala i ministrica obrazovanja, znanosti, tehnologija i inovacije, Arbërie Nagavci.

Na ovom sastanku zaključeno je da su opštine Kosova i Ministarstvo izvršile sve pripreme tako da nova školska godina počinje 1. septembra uz fizičku prisutnost u školi i puno radno vrijeme.

Ministrica Nagavci naglasila je kako preporuke Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje, ali i svjetske prakse pokazuju da nastava ove školske godine počinje fizičkom prisutnošću u školi. Obavijestila je opštinske direktore obrazovanja o pripremama koje je Ministarstvo izvršilo za početak školske godine.

Između ostalog, ministrica je naglasila kako je distribucija udžbenika već počela te će vrlo brzo opštinski direktorijati obrazovanja imati revidirane protokole i Smjernice za organizaciju nastave u pandemijskim uvjetima.

Ministrica je zahvalila opštinskim direktorima obrazovanja, ali i svim drugim akterima koji upravljaju pandemijom, na dosadašnjem poslu. No, naglasila je potrebu za još većom suradnjom za početak ove školske godine, s obzirom na stanje pandemije u zemlji.

Ministrica Nagavci također je pozvala nastavno osoblje, učenike i roditelje na maksimalnu brigu, provodeći mjere koje preporučuju Ministarstvo zdravlja i NIJZK, kako učenici ne bi dodatno gubili nastavu.

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština, Sazan Ibrahimi i predsjednik Kolegija za obrazovanje Besim Avdimetaj naglasili su da je dobra vijest započeti školsku godinu prisustvom u školi.

Dok su direktori opštinskih Direktorijata obrazovanja rekli da su škole pripremljene za početak školske godine, dok prema statistikama koje su predstavili, prosjek obrazovnog osoblja cijepljenog jednom i s obje doze cjepiva do sada iznosi oko 70 posto.