Slučaj Todosijević

Sudski savjet Kosova potvrdio je danas da se sudije i pomoćno osoblje iz srpske zajednice, zaposleni u Osnovnom sudu u Mitrovici, nisu danas pojavili na posao, prenosi Indeks onlajn.

Iz Sudskog savjeta Kosova poručuju da prate novonastalu situaciju i da se nadaju da će se radnici srpske nacionalnosti ubrzo vratiti na svoja radna mjesta.

„Sudski savjet Kosova (SSK) pomno prati razvoj događaja u Osnovnom sudu u Mitrovici, nakon što je primio informaciju da se sudije i pomoćno osoblje iz srpske zajednice nisu pojavili na poslu, danas, 25. avgusta 2021. godine. Savjet ozbiljno pristupa ovom pitanju i nadamo se da će se uskoro sudije i zaposleni u Sudu vratiti na posao”, kaže se u reagovanju SSK -a.

Sudije srpske nacionalnosti donele su ovu odluku jer je "prekršen Briselski sporazum", koji predviđa da u sudskom vijeću treba da budu dvoje srpskih sudija i jedan albanski u predmetima koji se tiču optuženih iz srpske zajednice, što nije bio slučaj u pitanju srpskog poslanika Ivana Todosijevića koji je pravosnažno osuđen na dvije godine zbog izjava oko Račka.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net