Negodovanje

Vlada Kosova danas je na sjednici donela je odluku o isplati dodataka na platu zdravstvenim radnicima za naredna tri mjeseca, a Savez sindikata zdravstva negoduje i smatra da je ta odluka skandalozna, uvredljiva i degradirajuća, prenosi Koha.

Zdravstveno osoblje na Kosovu mjesecima traži dodatne prihode za svoj rad u borbi protiv pandemije koronavirusa, a sindikat navodi da je ogorčen i razočaran odlukom o dodjeli dodatka za zdravstvene radnike za naredna tri mjeseca, počev od avgustovske plate.

Navode da su zdravstveni radnici radili i pružali zdravstvene usluge tokom juna i jula ove godine i da je u ovom slučaju prekršen Zakon o sprečavanju i borba protiv pandemije kovida-19, koji predviđa povećanje plata zaposlenima u zdravstvenom sektoru tokom pandemije.

Sindikat napominje da su ovom odlukom degradirani zdravstveni radnici i da Vlada dodacima na plate pokazuje populizam i daje prividnu podršku zdravstvenim radnicima.

Poručili su da se ovakvim pristupom Vlade prema zdravstvenim radnicima neće postići socijalni mir i da će Vlada biti odgovorna za svu prouzrokovanu štetu.

Sindikat je upozorio da će povodom toga reagovati, ali da ta reakcija neće ugrožavati pružanje zdravstvenih usluga građanima.

Vlada Kosova je danas na sjednici donela je odluku o isplati dodataka na platu zdravstvenim radnicima za naredna tri mjeseca, za šta je izdvojeno ukupno 2,7 miliona eura.

Kako se navodi, povećanje će iznositi 10 odsto na redovnu bruto platu, a ne može biti manje od 60 eura mesečno.

Zdravstveno osoblje dodatke će primiti za avgust, septembar i oktobar, a ministar finansija Hekuran Murati kaže da su izdvojena sredstva za tu namjenu obezbjeđena iz programa ekonomskog oporavka.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore