Da ne čekate možda ruski gas?

„Amerika nudi Kosovu energetsku raznovrsnost – dovodi nam američki gas iz Grčke i nudi nam 200 miliona, međutim, zbog odlaganja, doveli smo projekat do ivice propasti“, optužio je vladu lider AAK, Ramush Haradinaj. Premijera Kosova, konkretno, optužio je za loše upravljanje pandemijom, ali i za „spuštanje ušiju pred Srbijom“.

Bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj, upitao je trenutnog – Albina Kurtija – zašto se protivi američkom gasu, podsjetivši na projekat MMC-a, vrijedan 200 miliona eura.

„Sada postavljam pitanje onima koji su nekada bili protiv energije uglja, zašto su protiv američkog gasa, da li čekaju ruski gas, kao dio Evrope, ili imaju neki drugi problem. Dakle, pitanje za Albina i sve ostale je da li čekate ruski gas i zbog toga propadaju 200 miliona MCC-a, i ne dozvoljavate dolazak američkog gasa na Kosovo“, kazao je Haradinaj, prenosi KosovaPress.

Osvrnuvši se na odnos Beograda i Prištine, Haradinaj je kazao da se Albin Kurti nakon preuzimanja vlasti pojavio pred srpskom stranom u dijalogu sa „smelom i kontradiktornom retorikom“. Međutim, tvrdi i da se potom nešto promjenilo.

„Sada je spustio uši, ne razumijemo zašto je naš premijer u potpunosti spustio uši i najveća zabrinutost koju imam je najčudniji signal – ukidanje antidampinških mjera za srpske blokove“, rekao je Haradinaj.

On je takođe optužio premijera za neuspjeh u borbi protiv pandemije koronavirusa.

„Vjerovatno se sjećate vlade Kurti 1... tada situacija nije bila gora nego danas, danas je gore, broj umrlih je danas veći, broj zaraženih je veoma veliki, problemi u bolnicama su veoma veliki“, kazao je Haradinaj.

Tvrdi da je Kurtijeva vlada „potpuno zbunjena“.

„Ne bave se temom, nije slučajno što tražimo njegovu ostavku, tražimo ostavku na vrijeme, bez produbljivanja štete. Nastavak ove vlade, sa ovim načinom upravljanja, vjerujte mi produbljuje tragediju za Kosovo“, smatra Haradinaj.

Ramush Haradinaj se u očekivanju zvaničnog početka predizborne kampanje za lokalne izbore ističe u kritici Kurtijeve vlade, a nedavno je zatražio i njegovu ostavku zbog, kako je objasnio, lošeg upravljanja epidemijom sa visokim brojem umrlih i savijanja pred Srbijom.

Izvor: Kossev/ KosovaPress