Do kada da radimo i za Srbe na sjeveru?

Predsjednik Samostalnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi optužio je danas aktuelnu vladu da ne poštuje radnike privatnog sektora, prenosi Koha.

Azemi je na konferenciji za novinare rekao da, zbog nesprovođenja zakona, veliki dio privatnog sektora napušta svoja radna mjesta i preuzima neželjenu orijentaciju za odlazak sa Kosova.

"Neki od njih odlaze jer ne mogu pokriti troškove svojom platom. Mnoge kompanije se zatvaraju zbog nedostatka radnika. Vlada kaže da imamo privredni rast od 7 odsto, ali nas zanima zašto nemamo povećanje minimalne plate, zašto sankcioniše i ucjenjuje radnike u privatnom sektoru. Do kada bismo trebali raditi i za javni sektor i za Srbe na sjeveru. Nijedan zaposlen u 80 odsto kompanija koje smo posjetili nema više od 12 dana godišnjeg odmora“, rekao je Azemi.

On je dodao da je premijer Albin Kurti obećao minimalnu zaradu od 350 eura i da se o tome ni ne govori, obećao je potpisivanje kolektivnog ugovora, povećanje broja inspektora rada, plaćanje gubitka posla zbog pandemije, dijalog sa privatnim sektorom i ništa od toga nije realizovao.

"Tokom ovog perioda izgubili smo 10 odsto radnika u privatnom sektoru“, rekao je Ahmeti i naglasio da su "razočarani saradnjom i potezima Vlade u odnosu na privatni sektor“.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore