Pandemija iz sjenke

Danas je u Uroševcu sahranjena 18-godišnja Marigona Osmani, koja je prije dva dana preminula usled zadobijenih tjelesnih povreda. Njeno beživotno tijelo su u Glavni centar za porodičnu medicinu u Uroševcu (Urgentni Centar u Uroševcu) dovezla dvojica mladića, Arber Sejdiu (32) i Dardan Krivaqa (29) u audiu 8 švicarskih registracija, a zatim su se dali u bjekstvo. Zahvaljujući kamerama, policija je u roku od nekoliko sati identifikovala osumnjičene i uhapsila Arbena Sejdiu, dok se Dardan Krivaqa još uvijek nalazi u bjekstvu.

Shukri Jashari, glavni tužilac Osnovnog  tužilaštva u Uroševcu je na jučerašnjoj konferenciji za štampu izjavio da će se veoma brzo ustanoviti kako se dogodilo ubistvo i da je prilikom pretresa stana, gdje se dogodio zločin, konfiskovane “stvari i telefoni” ali da nisu pronašli oružje.

Jashari je izjavio da su i uhapšeni Arben Sejdiu, koji privremeno živi u Švicarskoj i Dardan Krivaqa koji živi u Uroševcu, poznati organima reda od ranije.

“Osoba sa inicjalima D.K. (Dardan Krivaqa) je poznat policiji i tužilaštvu, ima veliki broj slučajeva, ali su svi zatvoreni. Bio je osumnjičen i optužen za ubistvo i druge razne krivične slučajeve.  Što se druge osobe tiče (Arben Sejdiu) istina je da je podignuta optužnica protiv njega 2013. godine za pokušaj ubistva, a još nije održana sudska rasprava. Za 23. septembar je odredjen datum za to”, izjavio je Jashari.

Održan protest u Uroševcu


Povodom ubistva 18-godišnje Marigone Osmani, Kosovski centar za rodne studije organizovao je protest pod nazivom “Pravda za ubijene žene”.

Aktivisti civilnog društva i građani, organizovali su protest ispred Policijske stanice u Uroševcu, zbog nemara institucija kada je riječ o o slučajevima nasilja i ubistava žena.

Učesnici protesta su i bacilli crvenu boju na pripadnike policije koji su brinuli za bezbjednost na ulazu u dvorište policijske stanice.

“Policija ima krvave ruke”. “Tužilaštvo ima krvave ruke”, “Maksimalna kazna za Dardana Krivaqu” bile su samo neke parole koje su se uzvikivale.


U saopštenju Osnovnog tužilaštva za teške zločine u Uroševcu navodi se da je Arbenu Sejdiu određen pritvor u trajanju od 48 sati zbog sumnje da je u saučesništvo izvršio krivično djelo “teško ubistvo”, a da drugi glavni osumnjičeni Dardan Krivaqa osumnjičen da je zbog niskih pobuda fizički maltretirao preminulu Marigonu Osmani.
 

Posljednja vijest: Uhapšen je Dardan Krivaqa, glavni osumnjičeni za ubistvo Marigone Osmani (18)


Kako prenose mediji, major Policije Kosova u Uroševcu, Mehmet Alihajdini, izjavio je da je Dardan Krivaqa uhapšen u jednom selu u opštini Uroševac i da će policija putem saopštenja izneti detalje.

Sudija za prethodni postupak odjeljenja za teške zločine, Ibrahim Idrizi, potvrdio je da “postoji čvrsto osnovana sumnja da je optuženi (Arben Sejdiu prim. aut.) 22. avgusta 2021. godine u Uroševcu, u stanu D. K. (Dardan Krivaqe prim. aut.) svijesno, na okrutan način sa niskim motivom ljubomore, pošto je optuženi D. K. sumnjao da ga je pokojna M.O. (Marigona Osmani prim. aut.) prevarila sa sinom od njegovog ujaka i zbog toga je optuženi D. K. prethodnu noć prvo primjenio psihičko nasilje, a zatim i fizičko nasilje, koje je nastavljeno kritičnog dana, dok pokojna nije preminula”.

U saopšetnju se navodi da je sve vrijeme “optuženi A. S. bio prisutan na mjestu događaja, koji je učestvovao u primjeni fizičkog i psihičkog nasilja i tako direktno učestvovao u izvršenju krivičnog djela, odnosno smrti pokojne i zatim su istu ostavili u Opštoj bolnici u Uroševcu, bez znakova života, dok su dvojica optuženih pobjegli u nepoznatom pravcu”.

Sudija za prethodne procedure je odobrio zahtjev državnog tužioca za određivanje pritvora za otuženog (A.S.) u trajanju od mjesec dana.

“Prema sudiji za prethodni postupak postoje pravni razlozi za određivanje pritvora predviđeni članom 187. stav 1. član 1.1. ZKPK, zbog činjenice da postoji osnovana sumnja da je optuženi počinio krivično djelo za koje je je osumnjičen, u saizvršilaštvu sa okrivljenim D.K, te da osnovana sumnja proizilazi iz materijalnih dokaza prikupljenih u ovoj fazi postupka, evidentiranih u zapisniku o uviđaju, na osnovu izjave optuženog A. S. datoj u ovoj fazi krivičnog postupka“, navodi se u saopštenju.


Advokat Avni Hysiqi je obavjestio Tužilaštvo da ne prihvata da brani uhapšenog Sejdiua, navodeći da nije zainteresovan, jer se radi o osjetljivom slučaju.

“…Treba da nađe drugog advokata da ga brani”, izjavio je Hysiqi.

Hysiqi je takođe izjavio da uhapšeni nije želeo dad a izjavu u vezi slučaja ubistva.

“On nije ništa izjavio, samo je rekao da je čuo vrisku”, kazao je Hysiqi.

Ministarka pravde Albulena Haxhiu je izjavila da je skandalozno to što do sada nije razmotrena optužnica podignuta 2013. godine.

“Kao Ministarstvo pravde nemamo mandat za pokretanje disciplinske procedure u konkretnom slučaju. Vjerujem da Sudski savjet Kosova sutra treba da izađe sa izjavom i razjasni ko je taj sudija i pokrene disciplinsku proceduru protiv tog sudije”, izjavila je Haxhiu.

U ovom je kontekstu izjavila i da se uporedo sa ovakvim ubistvima pojavljuju i skandali u pravosudnom sistemu ili sistemu bezbjednosti – policiji, dodajući da je u konkretnom slučaju 8 godina osumnjičeni ostavljen na slobodu, a da nije sazvana sudska sjednica ili sudsko razmatranje slučaja.

I otac ubijene Marigone Osmani je gnevan na organe pravde jer su dozvilili da osumnjičeni bude na slobodi iako je vršio krivična djela.

“Pravosuđe je trebalo da preduzme mjere prema ovoj osobi koja je teško pogodila moju porodicu. Veoma smo zabrinuti zbog ovoga što mi se dogodilo", izjavio je za RTK otac ubijene Marigone.

On je takođe izjavio da su njegova ćerka Marigona i Dardan Krivaqa oko dva mjeseca bili vjenčani, ali da je njegova ćerka bila pod pritiskom i plašila se da kaže porodici o nasilju koje je primjenjivala ova osoba nad njom.

Ujak ubijene Marigone je izjavio da je Marigonu prije nego što je dobila blagoslov porodice da se uda, “oteo” Dardan Krivaqa i da su dvije nedjelje bili u Albaniji. Kaže da su on i otac u Albaniji razgovarali sa njima i da su nakon toga dali pristanak da se vjenčaju. Izjavio je da iako nisu čuli lijepe riječi o njemu ona se nije žalila na problem sa partnerom, ali da je njen otac “u pogledu” Dardana zaključio da nešto krije.

“Vjenčali su se, tu su imali stan, djevojka je radila nedjelju ili deset dana, ali zbog čega je otpuštena s  posla ne mogu da znam. Kako narod priča, saznalo se čija je žena i otpustili su je, nisu želeli da imaju probleme”, izjavio je Marigonin ujak.

Na ubistvo 18-godinje Marigone Osmani regovale su brojne nevladine organizacije i zvaničnici.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je zatražila od građana da sarađuju sa organima reda u cilju brzog hapšenja glavnog osumnjičenoig za ubistvo.

“Ne možemo da ćutimo ili da nastavimo da tretiramo ovakve slučajeve kao porodično pitanje. Svjedoci smo ubistava koji su rezultat toga što su počinioci izbjegli zakon. I zato se ova situacija treba okončati. Kao predsjednica zemlje, pozivam svakog građanina da sarađuje sa organima reda i zakona u pronalaženju ubice žrtve iz Uroševca. Pozivam sve odgovorne institucije da rade naporno i neprekidno dok počinioci takvih djela ne budu iza rešetaka”, poručila je Osmani.

Premijer Kosova Albin Kurti je sinoć pozvao organe reda da osumničenog za ubistvo Marigone Osmani što prije privedu pravdi.

“Pozivam sve majke, supruge, sestre i djevojke da prijave policiji slučajeve nasilja, kao i institucionalno nedjelovanje oko prijavljenih slučajeva. Nemojte da ćutite! Ne možemo da budemo samo posmatrači naše budućnosti. Imamo moralnu, ustavnu, institucionalnu obavezu da branimo život i ponos svake žrtve nasilja u porodici”, izjavio je Kurti i pored ostalog pozvao roitelje da vaspitavaju svoje sinove da nasilje nije prihvatljiv jezik komunikacije i da je nasilje sramota koja donosi tragediju kažnjivu zakonom.

Na izjavu Kurtija reagovao je dobar poznavalac političkih pitanja Petrit Zogaj koji je na svom FB profilu podsjećajući ga da kao premijer ima direkrtnu odgovornost u lancu upravljanja institucijama.

“Kad si premijer, nikoga ne treba da interesuje da li znaš da vežeš dva reda ili ne, nego koliko sin a nivou odgovornosti koju imaš. Premijer Kurti u današnjem reagovanju u vezi tragičnog slučaja djevojke iz Uroševca, napisao je post kao da se radi o nekoj perifernoj osobi na Kosovu, a ne kao neko ko ima direktnu odgovornost u institucionalnom komandnom lancu. Kurti čak misli da može biti samo „moralni premijer“ Kosova, ali to ga ne isključuje iz direktne odgovornosti koju ima u Vladi”, napisao je Zogaj.

Saopštenjem se oglasio i Demokraski savez Kosova.

“Naše djevojke ne zaslužuju da budu ovako silovane i ubijene. Ne može im se prekinuti snovi na pola. LDK osuđuje svaki akt nasilja nad ženama i devojkama i ohrabruje sve građane da prijave sve zločine koji se događaju,  naša je obaveza i odgovornost da branimo naše žene i djevojke”, navodi se u saopštenju LDK.

Reagovala je i Mreža žena Kosova koja je zatražila maksimalne kazne za počinioce ubistva 18-godišnje djevojke iz Uroševca.

“Ubistvo ove djevojke nikako nije izolovani slučaj nii se dogodio slučajno – ova djevojka je umrla u zemlji u kojoj se svako ubistvo žena prati institucionalnom ćutnjom, odugovlačenjem istrage i niskim kaznama za ubistva žena. Za svako ubistvo žena od muškaraca imamo lanac krivaca unutar institucija”, navodi se pored ostalog u saopštenju Mreže žena Kosova.

Centar za informacije, kritiku i akciju (CIKA) je zatražio kolektivnu oštru reakciju.

“U mnogim mjestima, nasilje nad ženama, uključujući i ubistva, ne smatra se zločinom. Ovi zločini su ‘način kako funkcioniše svijet’ ili ‘čin strasti’. Ove fraze otkrivaju duboke stavove koji su naturalizovali nasilje nad ženama, tj učinile su da izgleda kao da je nasilje prirodan ili normalan dio običnog života.

Tokom jučerašnjeg dana reagovalo je i nekoliko poslanika, među njima i poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Adriana Matoshi koja se fokusirala na bekstvo glavnog osumnjičenog Dardana Krivaqu.

“Neko sada hrani ubicu 18-godišnjakinje, daje mu snagu i kaže mu da će biti dobro… i ti si ubica, saučesnik ovog zločina. Čovjek postaješ kada sam predaš ubicu policiji i savjest ćeš imati vječno čistu”, poručila je Matoshi.

Poslanik Behgjet Pacolli je čak bio ponudio i nagradu za svakoga ko bude dao informaciju Policiji Kosova koja će dovesti do hapšenja glavnog osumnjičenog za ubistvo.

Pitanje koje se postavlja u javnosti je da li Vlada ima strategiju za sprečavanje nasilja i ubistva žena.

Ministarka pravde Albulena Haxhiu kaže da Ministarstvo pravde ima bazu podataka slučajeva nasilja u porodici i da je situacija alarmantna, te da traži ozbiljno delovanje svih institucija.

“Kao Ministarstvo pravde smatramo da je aktuelno zakonodavstvo dovoljno da se bavi nasiljem u porodici. Ono treba da se primeni od strane institucija pravde… Imamo radnu grupu za strategiju protiv nasilja u porodici i takođe smo započeli sa dopunom i izmjenama Zakona za pravnu pomoć žrtvama nasilja i nasilja u porodici. Započeli smo sa kampanjom za podizanje svijesti. Ima nekoliko konkretnih stvari koje smo preduzeli, ali smatram da je to nedovoljno jer potrebna nam je institucionalna I društvena koordinacija za borbu protiv ove negativne pojave”, izjavila je Haxhiu.

Predstavnici nevladinih organizacija koje se bave pitanjima žena kažu da je kosovsko društvo još uvijek patrijarhalnoi da je jedan od najvećih problema zbog čega se žene ustručavaju da prijave nasilje što finansijski zavise od njihovih partnera, obzirom da visok procenat radno sposobnih žena ne radi.

Kao drugi problem navode činjenicu da žene nisu ravnopravne prilikom nasleđivanja imovine te nemaju ekonomsku sigurnost.

Treći problem je taj što se počinioci nasilja u porodici kažnjavaju sa minimalnim, odnosno simboličnim kaznama, uglavnom uslovnim ili novčanim kaznama, te žrtva nasilja najčešće odustaje od nove žalbe.

Praksa je takođe pokazala da je policija u nekoliko slučajeva umjesto da kazni počinioce nasilja, posredovala između nasilnika i žrtve radi odustajanja od prijave.

Nedovoljan je broj sigurnih kuća za žrtve nasilja u porodici i njihova integracija u društvo.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine zabeležena su 1.132 slučaja nasilja u porodici, što je za 122 slučaja više u odnosu na isti period prošle godine. Najviše slučajeva nasilja zabilježeno je juna mjeseca, čak 235.

Tokom prošle 2020. godine zabilježen je ukupno 2069 slučajeva nasilja u porodici.

Piše: Violeta Oroshi, dopisnica radija WDR
Izvor: Kossev