Uvećan uvoz iz Srbije

Carina Kosova prikupila je do sada 819 miliona eura ili 30 odsto više nego 2020. Uprkos strožijim mjerama s ciljem sprečavanja širenja Covida-19 koje je uvela vlada, Carina očekuje da će do kraja godine prikupiti 1.3 milijarde.

Portparol carine, Adriatik Stavileci kaže za KP da su u periodu januar-avgust 2021. prikupili oko 200 miliona eura više nego u istom periodu 2020.

"U ovom trenutku kada razgovaramo prikupili smo 819 miliona eura, pri čemu je, u odnosu na prošlu godinu, kada smo bili u istom periodu – 621 milion eura, tj. 31 odsto više. Ali 2020. je bila godina pandemije i poređenje možda nije ni toliko realno kada je ekonomija zatvorena. Međutim, ako pogledamo 2019. godinu, za taj period, i dalje smo 15 odsto više nego 2019. Dakle, u svim aspektima, kosovska ekonomija, ne samo carina, jer svi prihodi ne zavise od carine, već iz perspektive cuelokupne ekonomije, bilježi pozitivan trend. Vjerujemo da će do kraja ove godine Carina dostići rekord i da ćemo premašiti sa 1.2 milijarde na 1.3”, naglašava Stavileci.

Očekuje se da će povećanje izvoza na 120 odsto za ovu godinu biti obećavajuće za privredu zemlje, gdje se do kraja 2021. očekuje da dostigne iznos od 650 miliona eura.

Međutim, prema riječima Stavilecija, uporedo s tim, uvoz robe iz Srbije se uvećava posljednjih godina.

"Što se tiče izvoza, očekujemo da će ova godina biti historijska za Kosovo, da prođe… 650 miliona eura izvezene robe, što se smatra jednim od najpozitivnijih pomaka… Ove godine imamo novca, za razliku od zadnjih godina i porast izvoza, koji podrazumjeva da gotovi proizvodi koji završe direktno kod potrošača u svim različitim zemljama svijeta. Stoga, to je ono što je uticalo na više prihoda za kosovske izvoznike. Kosovo uglavnom izvozi u zemlje EU kao što su Njemačka i Švicarska, Velika Britanija i SAD. Postoji period kada dolazi do povećanja uvoza iz Srbije, ali možemo reći da su neki srpski proizvodi samo izgubili tržište na Kosovu“, tvrdi on.

Sa druge strane, Carina se suočava sa izazovom – borbom protiv i u spriječavanju krijumčarenja robe.

Njen portparol kaže da ne postoji način u svijetu kojim može ova pojava 100 odsto da se zaustavi.

"S punom odgovornošću možemo reći da je Carina pojačala napore da spriječi svaki slučaj krijumčarenja robe. Možemo li reći da smo 100 odsto uspješni u sprečavanju šverca? Ne postoji carina u svijetu koja stopostotno zaustavlja šverc. Međutim, carina pokušava da minimalizuje krijumčarenje kako to ne bi uticalo na legalnu ekonomiju ili na redovne uvoznike“, kaže Staviljeci.

Ne očekuje se da će nove, strožije mere za spriječavanje širenja pandemije Covida-19 imati negativan uticaj na prihode Carine Kosova.

Portparol Stavileci kaže da iako je prošle godine potpuno zatvaranje imalo negativan uticaj na budžetske prihode, ove godine se ne očekuje da će trend ekonomskih kretanja u pogledu prihoda, uvoza i izvoza imati uticaja čak i sa ovim novim mjerama.