CIK kaže da nema zakonskog osnova

Porast broja slučajeva koronavirusa na dnevnom nivou i izborna kampanja za predstojeće lokalne izbore mogu dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije, piše Koha.

Iako je precizirano Zakonom o izborima da izborna kampanja traje 30 dana, infektolozi i udruženja pacijenata apeluju da kampanja traje manje od mjesec dana.

Međutim iz Centralne izborne komisije kažu da je to nemoguće i da samo čekaju preporuke zdravstvenih ustanova vezano za mjere za suzbijanje pandemije kovid-19 tokom kampanje.

Potpredsjednik Saveza sindikata zdravstva na Kosovu Xhemail Selmani smatra da ovog puta treba napraviti izuzetak i podsjeća da se poslije parlamentarnih izbora održanih 14. februara, broj novozaraženih povećao upravo zbog kampanje.

"I prošla kampanja je pokazala da se broj povećao odmah nakon izbora. Mislim da treba skratiti kampanju i političke skupove. Međutim, militantni dio političkih partija teško se može obuzdati, ali da se barem insistira na poštovanju mjera zaštite, nošenje maski, fizička distanca, održavanja higijene", rekao je Selmani.

Istog mišljenja je i Udruženje pacijenata Kosova, čiji predsjednik Besim Kodra predviđa povećanje broja novih slučajeva kao i smrtnih ishoda.

Kodra kaže da će tražiti od institucija da ne ugrožavaju javno zdravlje zbog kampanje.

"U protivnom ćemo imati ishod kampanja kao i prethodnog puta, sa zapanjujućim brojem zaraženih i nedostatkom bolničkih kapaciteta koji će rezultirati smrtnim ishodima. Svaka aktivnost koja je suprotna mjerama je nezakonita, uključujući i izbornu kampanju. Nesumnjivo ćemo uputiti zahtjev za maksimalno smanjenje kampanje", rekao je Kodra.

Međutim, zahtjev za skraćenje perioda kampanje nema pravnu osnovu.

Portparol CIK Valmir Eljezi izjavio je da je kampanja započinje 16.septembra i da će nadležne zdravstvene ustanove dati preporuke za mjere zaštite tokom kampanje, kako ne bi bilo ugroženo javno zdravlje.

"Jednomjesečni period izborne kampanje već je definisan Zakonom o opštim izborima i lokalni izbori su organizovani u roku definisanom zakonom. S tim u vezi, CIK je odredio datume izborne kampanje, oslanjajući se na Zakon i ne postoji mogućnost da ih CIK skrati", rekao je Elezi.

Na Kosovu su od juče na snagu stupile nove mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa, zbog enormnog porasta novozaraženih.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore