Vanredna situacija

Opštine na Kosovu spremne su da pruže finansijsku podršku Ministarstvu zdravlja za povećanje broja zdravstvenih radnika, kako bi se vakcinacija protiv kovida-19 vršila i vikendom, piše Ekonomija onlajn.

Predsjednik Saveza kosovskih opština Sazan Ibrahimi izjavio je da su gradonačelnici na sastanku održanom sa ministrom zdravlja Arbenom Vitiom podneli zahtjev za intenziviranje vakcinacije građana.

"Na sastanku su učestvovali gradonačelnici i opštinski direktori zdravstva. Razgovaralo se epidemiološkoj situaciji i konstatovali smo da broj zaraženih raste iz dan, kao i to da se delta soj širi četiri puta brže i da smo prešli u vanrednu situaciju. Gradonačelnici su zatražili da se proces vakcinacije odvija i vikendom. Ministar Vitia je obavjestio gradonačelnike da se radi na tome i da je sa ministrom finansija dogovoreno zaposlenje 100 novih zdravstvenih radnika, koji će podržati zdravstvene ustanove na centralnom i lokalnom nivou", rekao je Ibrahimi.

Istakao je da su se gradonačelnici obavezali da će obezbjediti nove centre za vakcinaciju, jer dosadašnji kapaciteti nisu dovoljni.

Ibrahimi je upozorio i na sve veći broj zaraženih i dodao da je Vitia potvrdio da će od danas početi vakcinacija i subotom, ali ne i nedjeljom.

"Neke opštine su spremne da čak i sa sopstvenim finansijskim sredstvima podrže zaposlenje zdravstvenih radnika, kako bi se ubrzao proces vakcinacije, ali je potrebna saglasnot centralnog nivoa. Gradonačelnici su takođe zatražili da se zdravstvenom osoblju uključenom u proces vakcinacije obezbjedi topli obrok", rekao je Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online