Najefikasnija zaštita

Nacionalni institut za javno zdravlje objavio je da Delta varijanta bilježi alarmantne brojke brzog širenja koronavirusa na Kosovu.

Iz Instituta još jednom apeluju na građane da se vakcinišu, jer, prema njihovim riječima, to je najefikasnija zaštita protiv koronavirusa.

"Vakcinacija je najbolji, najjeftiniji i najefikasniji metod u borbi protiv KOVID-19! Vakcinacija budi prirodnu odbranu našeg tijela kako bi stvorila otpor prema specifičnim infekcijama i ojačala imunološki sistem!

Vakcinacija sprečava smrt i ozbiljne komplikacije koje zahtjevaju hospitalizaciju pacijenta. Vakcinišite sebe i svoju rodbinu!

Vakcinacijom ćemo proći novi talas Delta varijante sa što manje bolesnih i što manje žrtava.

Nijedna od vakcina koje se koriste na Kosovu ne sadrži živi virus koji izaziva KOVID-19. To znači da od vakcine ne možete dobiti KOVID-19.

Kosovo je jedina zemlja u regionu koja je obezbjedila samo vakcine odobrene od Evropske i Američke agencije za lijekove. Te vakcine su Astra-Zeneca i Pfizer. Ove vakcine imaju sigurnost, kvalitet i efikasnost, koje odgovaraju evropskim i američkim standardima.

Neki se nerado vakcinišu jer se plaše nuspojava koje su do sada na Kosovu bile minimalne, ali je korist od zaštite mnogo puta veća.

Ako nismo vakcinisani, mogu se povećati novi slučajevi, nakon čega slijedi povećanje broja hospitalizacija, smrtnih slučajeva, preopterećenja zdravstvenog sistema...

Poštovani građani!

Vakcinisati se!

Zaštitite sebe, svoju porodicu, svoju rodbinu, svoju naciju i svoje čovječanstvo od Kovida-19 vakcinom.

Pokrijte usta i nos maskom!

Poštujte distancu!

Održavajte higijenu!", navodi NIJZK.