Nakon četiri mjeseca

Četiri mjeseca nakon formiranja Stručne savjetodavne grupe za dijalog sa Srbijom Kutijevoj vladi, stigla je prva ostavka.

Bernard Nikaj, bivši ministar trgovine, napustio je ekspertsku grupu za dijalog, koja je osnovana nakon formalizacije saradnje između izvršne vlasti, norveške ambasade na Kosovu i Grupe za Balkan.

Bernard Nikaj, koji je nekada bio ambasador Kosova u Briselu, nedavno se pridružio Demokratskoj stranci u okviru novog Predsjedništva, koje je izabrano u avgustu.

Politički angažman u najvećoj opozicionoj stranci naterao je Nikaja da podnese ostavku na savjetničku ulogu kod premijera Albina Kurtija i potpredsjednika vlade Besnika Bislimija.

U razgovoru za „Reporteri.net“, Nikaj je naznačio da je napustio ekspertsku grupu za dijalog prije nego što se pridružio PDK.

„Izašao sam iz ekspertske grupe prije nego što sam se uključio u politiku“, kratko je odgovorio Nikaj.

Međutim, Veton Surroi, Blerim Shala, Leon Malazogu, Robert Muharremi i Muhamet Mustafa, i dalje su u ekspertskoj grupi.

Tokom nedjelje Reporteri.net je pokušao da dobije informacije iz kabineta premijera Kurtija i kancelarije potpredsjednika vlade Bislimija o četvoromjesečnom radu ove ekspertske grupe.

Uprkos interesovanju, Vlada nije odgovorila o savjetodavnoj ulozi ove grupe od njene formalizacije.

U međuvremenu, Grupa za Balkan, koja je deo sporazuma o saradnji sa vladom Kurtija, rekla je da nema informacija o poslu koji su stručnjaci obavili od svog angažovanja.

„Tim blisko sarađuje sa vladom od početka i ne znamo i ne želimo da znamo detalje. Oni imaju svoju dinamiku rada koju je odredio Besnik Bislimi, a mi kao Grupa za Balkan nismo uključeni. Na sva ova pitanja samo zamjenik premijera Bislimi može da ima odgovore. Prema sporazumu i projektu, Grupa za Balkan podržava i angažuje stručnjake, ali oni su odgovorni svojim korisnicima“, kaže se u odgovoru izvršnog direktora Grupe za Balkan Naima Rashitija za Reporteri.net.

Inače, prema inicijativi, angažovani stručnjaci savjetovaće vladu Kurtija na period od tri godine u cilju jačanja kosovskih institucija i napretka u konsolidaciji države.

Do sada su u Briselu održana dva sastanka premijera Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji su opisani kao sukobi kosovskog premijera i srpskog lidera.

Kurtijev zamjenik Besnik Bislimi takođe se u Briselu sastao sa evropskim zvaničnicima, sa kojima je najavio da je razgovarao o do sada postignutim sporazumima između Kosova i Srbije tokom 10 godina dijaloga.

Izvor: Epoka e re/KoSSev