Institut za pravo Kosova

Institut za pravo Kosova objavio je danas izvještaj "Integritet kandidata za gradonačelnike - Analiza kandidata koji imaju problem sa zakonom", u kome se navodi da stranke uglavnom nisu nisu vodile računa o tom aspektu, prilikom izbora kandidata, prenosi Koha.

Nalazi Izvještaja, koji je urađen uz podršku State Departmenta i Biroa za međunarodnu narkotiku i sprovođenje zakona, pokazuju da, sa izuzetkom LDK, u svim većim strankama ima kadidata za gradonačelnika, koji imaju problem sa zakonom.

Iz Instituta navode da ima kandidata koji imaju zakonsku sankciju izrečenu u posljednje tri godine, kao i onih kojima je izrečena prije tog roka, ali da se čak osam njih suočava sa aktivnim optužnicama.

Kako navode iz Instituta, stranke koje su kandidovale najviše osoba koje imaju problem sa zakonom su Alijansa za budućnost Kosova i Demokratska partija Kosova, sa po tri takva kandidata. Slijedi Samoopredeljenje sa dva sporna kandidata i NISMA sa jednim. Jedina stranka čiji kandidati nisu sporni je Demokratski savez Kosova.

Lokalni izbori na Kosovu biće održani 17. okrobra, a biraće se gradonačelnici i odbornici opštinskih parlamenata u svih 36 opština.