Bez olakšica za poslovanje

Odluka Vlade Kosova da zatvori noćne klubove, skrati radno vrijeme ugostiteljskih objekata i da sale za vjenčanja ponovo budu pod ključem, ponovo će nanijeti veliku ekonomsku štetu u ugostiteljstvu, prenosi Ekonomia Online.

Potpredsjednik Asocijacije ugostitelja Kosova Shpat Hashani, rekao je da su odluke Vlade drugačije od onih o kojima je bilo riječi na sastanku održanom sa ministrom zdravlja Arbenom Vitiom.

"Vidjeli smo da se broj zaraženih koronavirusom povećava i očekivali smo nove mjere. Imali smo i sastanak sa ministrom zdravlja na kojem su nam rekli neke od mjera koje moraju da se preuzmu, ali su se poslije sastanka sa nama ipak odlučuli za strožije mjere i za zatvaranje ugostiteljskih objekata", rekao je on.

Za Hashanija mjere koje su proistekle iz odluke Vlade mogu da nanesu veliku štetu ovom sektoru, kako ekonomsku, tako i psihološku.

"Nijedna odluka za nas nije bila laka, neće ni ova, ali zdravlje je na prvom mjestu, svijesni smo toga. Kada postoje takva ograničenja, kao što su korišćenje unutrašnjih prostora sa 50 odsto kapaciteta i 70 odsto kapaciteta na terasama, uz vremenska ograničenja, veliki je gubitak u ekonomskom smislu. Za godinu i po sa svim mjerama i ograničenjima zbog pandemije Covida-19, nismo dobili pomoć od države, niti bilo kakve druge olakšice za naš biznis", rekao je Hashani za Ekonomiu Online.