Ministar zdravlja

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je da je u gotovo 99 odsto novih slučajeva zaraze Kovidom-19 prisutan delta soj, prenosi Ekonomija onlajn.

Poslije sjednice Vlade na kojoj su donete nove mjere u borbi protiv epidemije, on je rekao da su kapaciteti u opštim bolnicama ograničeni.

"Delta soj je potvrđen u gotovo 99 odsto novih slučajeva. Dugo smo upozoravali da je novi talas pandemije sa ovom varijantom neizbježan. Sve vrijeme smo znali da samo vakcinacija može da ga uspori. Zbog toga smo povećali kapacitete za vakcinaciju i u relativno kratkom periodu uspjeli smo da damo skoro 650.000 vakcina. Kapaciteti u našim bolnicama su ograničeni i ponavljamo, u trenutnoj situaciji smo dužni da preduzmemo mjere koje se pre svega tiču javnog zdravlja građana", rekao je on.

Vitia je rekao i da broj vakcinisanih nije dovoljan da se zaustavi nalet delta soja, zbog čega je zamolio građane da se vakcinišu.

"Potrebno nam je više pregleda i vakcinacija kako bismo sprečili širenje virusa što je brže moguće. Samo za ilustraciju, prije dvije nedjelje imali smo 200 slučajeva, a taj broj se danas povećao deset puta i to pokazuje koliko je ovaj soj zastrašujući", dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online