U toku su pripreme

Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija planira da nova školska godina počne u školama redovnom nastavom, prenosi Reporteri.

U toku su pripreme za početak nove školske godine 1. septembra, navodi se u odgovoru iz Ministarstva za Radio Slobodna Evropa.

Predstavnici Ujedinjenog sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu takođe potvrđuju da su nastavnici spremni za početak nastavnog procesa u školama.

Prema riječima predsednika Sindikata Rahmana Jasharaja, početak školske godine zavisiće i od epidemiološke situacije, zbog čega Ministarstvo, Sindikat i Savjet roditelja apeluju na nastavnike i roditelje da se vakcinišu.

"Ostajemo pri odluci Ministarstva da nova školska godina počne u obrazovnim institucijama. Sve zavisi od epidemiološke situacije, posebno zbog širenja delta soja. Konačnu odluku doneće Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje", rekao je Jasharaj za RSE.

Prema podacima Agencije za statistiku, na Kosovu ima više od 300.000 učenika u osnovnim i srednjim školama.

Ministarka prosvete Arberie Nagavci izjavila je 6. avgusta da "ministarstvo preduzima sve mjere da nova školska godina počne fizičkim prisustvom u školama", ali tada je broj novozaraženih bio 271, a posljednjih dana broj se značajno povećao, posebno među djecom. Jučer je registrovano 2.110 pozitivnih na Kovid-19, dok su četiri osobe preminule od posljedica virusa. Među pozitivnima na koronavirus su 194 osobe starosti od 10 do 19 godina.

Iz Ministarstva navode da se epidemiološka situacija prati i da su u stalnom kontaktu sa Institutom za javno zdravlje i da će o konačnim preporukama javnost biti blagovremeno obavještena.

Ministar zdravlja Arben Vitia predložio nove mjere za suzbijanje pandemije, ali se one ne odnose na početak nove školske godine.

Savjet roditelja Kosova traži da nova školska godina počne prisustvom učenika u školama, a da zaraženi učenici pohađaju nastavu na daljinu dok se ne oporave.

Predsjednik Savjeta roditelja Kosova Imret Reshitaj je rekao da nastava treba da počne od 1. septembra i da se odvija u stalnom fizičkom prisustvu i pod normalnim okolnostima jer, nastava na daljinu nije dala rezultate.

"Savjet roditelja se nikada nije slagao i neće se saglasiti da se nastava odvija na daljinu, krivicom nastavnika koji se nisu vakcinisali. Djeca zaražena virusom, jedno, dvoje, troje ili petoro u odjeljenju, mogu da pohađaju nastavu na daljinu, to je manje štetno od nastave na daljinu koje će se organizovati u slučaju da su nastavnici zaraženi", rekao je Reshitaj za RSE.

Ujedinjeni sindikat za obrazovanje, nauku i kulturu i Savjet roditelja zahtjevaju vakcinaciju nastavnika i roditelja

Jasharaj kaže da su prosvetni radnici već pokazali veliko interesovanje za vakcinaciju protiv Kovida-19 i izražava uvjerenje da će do kraja ovog mjeseca veliki broj prosvetnih radnika biti vakcinisan bar jednom dozom vakcine, ali da i roditelji treba da se vakcinišu.

"Vjerujem da će prosvetni radnici ispuniti svoju obavezu, ali obaveza je roditelja i drugih da budu vakcinisani, jer Kovid-19 u škole mogu da donesu ne samo nastavnici, već i roditelji", rekao je Jasharaj.

Savjet roditelja takođe traži od roditelja da se odmah, bez oklijevanja vakcinišu, zaštite sebe, svoje porodice i sve ostale.

"Kao roditelji treba da budemo dobar primjer drugima jer vakcina protiv Kovida-19 zaista spašava živote. Sada je trenutak da roditelji dokažu svoju odlučnost i odgovornost kao građani ove zemlje i ljubav prema svojoj deci", rekao je Reshitaj.

Na Kosovu je od 16. avgusta dozvoljena vakcinacija osoba mlađih od 18 godina. Prema novoj odluci, osobama starijim od 16 godina dozvoljeno je vakcinisanje Pfizer vakcinom, za starosnu grupu 12-15 godina "vakcinacija će se obavljati prioritetno i prema zdravstvenim indikacijama".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri