Nezadovoljstvo

Udruženje za zaštitu prava pacijenata na Kosovu nezadovoljno je načinom upravljanja pandemijom koronavirusa i traži ostavku ministra zdravlja Arbena Vitie, prenosi Reporteri.

Smatraju da bi ministar trebalo da podnese ostavku, jer se posvetio kandidaturi za gradonačelnika Prištine na predstojećim lokalnim izborima.

Navode da je na osnovu nekih istraživanja gotovo polovina stanovništva Kosova preležalo koronavirus, ali da se to ne poklapa sa zvaničnom evidencijom.

Smatraju da su posljedice toga što vlada ne kontroliše situaciju u vezi sa koronavirusom velike, a da se to primjećuje i po povećanju broja umrlih od Kovida 19.

"Upravljanje pandemijom daleko je od željenog standarda. Udruženje smatra da je ministar zdravlja Vitia, morao da prenese upravljanje pandemijom na svoje podređene i da se vrati na svoju ulogu ministra u upravljanju zdravstvenim sistemom", navodi Udruženje.

Kažu da je situacija s pandemijom u najdubljoj krizi, da zdravstveni sistem ima ogromne probleme i da bi Vitia trebalo da ode sa mjesta ministra kako bi prepustilo da Ministarstvom zdravlja upravlja neko ko je posvećen rješavanju mnogih problema pacijenta.  

"Pozivamo Ministarstvo zdravlja i Vladu Kosova da se ostale zdravstvene usluge nastave i da na njih ne utiče situacija s Kovidom-19, jer je prekid ostalih zdravstvenih usluga u prošlosti naneo velike posljedice i opet će ih izazvati. Takođe, pozivamo sve građane Kosova da iskoriste svoje pravo na vakcinaciju, jer je to jedini izlaz iz pandemije”, navodi Udruženje.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri