Zanimljiv slučaj

Ginekolog američke bolnice na Kosovu dr. Goksu Goç, objavio je vrlo zanimljiv slučaj rođenja bebe s antitijelima protiv COVID-19.

Beba stara sam jedan dan bila je pozitivna na antitijela na Sars-Cov-2 nakon što je njena majka Gresa Elezi bila vakcinisana tokom trudnoće.

"Svako može biti vakcinisan, preporučujem vam da se sve trudnice vakcinišu. Kao što vidite, vaše bebe će proizvesti antitijela, bit će zaštićene zahvaljujući vama!", napisala je ginekolog Goç.

Na Kosovu se ranije preporučivala vakcinacija trudnica i dojilja, jer prema ljekarima nema nuspojava kod djece, prenosi Gazeta Shneta.

Inače, davno su dvije velike akušerske grupe u Sjedinjenim Državama preporučile da se sve trudnice cijepe protiv koronavirusa.

Američki koledž opstetričara i ginekologa i Društvo za majčino zdravlje u zajedničkom saopćenju naveli su da su podaci dobiveni posljednjih mjeseci od desetina hiljada trudnica pokazali da je upotreba cjepiva protiv COVID-19 sigurna.

Infekcija COVID-19 dovodi trudnice u povećani rizik od ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrti. No, samo 22 posto žena primilo je jednu ili više doza cjepiva protiv COVID-19, prema podacima američke vlade. Ova brojka je niska u odnosu na ukupan broj cijepljenih u SAD-u, gdje je gotovo 70 posto odrasle populacije u SAD-u primilo jednu ili dvije doze vakcine.

"Vakcinacija protiv COVID-19 najbolja je metoda za smanjenje šanse za komplikacije majki i fetusa od infekcije COVID-19 kod trudnica", rekao je dr William Groman, predsjednik Udruženja za zdravlje majki.

Ove dvije grupe su ranije rekle da trudnice ne treba isključiti iz cijepljenja, ali nisu u potpunosti podržale dobijanje vakcina za ovu kategoriju društva.

No, "snažna preporuka" da trudnice dobiju cjepivo, prema ovim dvema zdravstvenim grupama, uslijedila je usred sve veće zabrinutosti zbog varijante Delta, koja je zaraznija i brzo se širi Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Američkog koledža opstetričara i ginekologa, dr Martin Tucker, rekao je u saopćenju da bi ljekari trebali preporučiti cijepljenje svojim pacijenticama.

"To znači naglašavanje sigurnosti cjepiva i povećanje rizika od ozbiljnih komplikacija povezanih s infekcijom COVID-19 tokom trudnoće, uključujući smrt", rekao je Tucker.

"Jasno je da se trudnice moraju osjećati sigurno kada se odlučuju na cijepljenje, a snažna preporuka njihovih ginekologa može napraviti razliku za mnoge trudnice", dodao je.