Profesor i analitičar

Posljednji događaji u Afganistanu, kao rezultat povlačenja američke vojske izazvali su globalnu debatu, koja nije zaobišla ni Kosovo, gdje je američka vojska prisutna od okončanja ratnih sukoba na Kosovu, prenosi Gazeta express.

Odluka da se vojska SAD povuče iz Afganistana, dovela je do toga da talibani preuzmu kontrolu, i strah od odmazde onih koji su sarađivali sa Amerikancima više od dvije decenije. Veliki broj zemalja, uključujući Kosovo i Albaniju odlučile su da pruže privremeno utočište izbjeglicama iz Afganistana, što je pozdravio zvanični Vašington.

Zbog prisustva američke vojske Kosovo se upoređuje Afganistanom, a mnogi pominju i moguće povlačenje Amerikanaca sa Kosova i o tome šta bi se, potencijalno moglo dogoditi, u tom slučaju.

Profesor Univerziteta Johns Hopkins i analitičar Daniel Serwer izjavio je da postoji samo površna veza između ove dvije situacije. Serwer kaže da je američka vojska dobrodošla na Kosovu i da bi građani željeli njeno neograničeno prisustvo, za razliku od Afganistanaca koji nisu imali mnogo tolerancije prema Amerikancima.

„Američke trupe su uvijek dobrodošle na Kosovu, kome je nedostajala vojska. Mnogi građani Kosova (Albanci, Srbi i druge zajednice) žele da oni ostanu na neodređeno vrijeme. To nije bio slučaj u Afganistanu, koji je imao svoju vojsku i vrlo malo tolerancije prema američkom prisustvu", rekao je Serwer za Gazeta express.

Istakao je da se stvari vezano za povlačenje američke vojske iz Avganistana odvijaju loše i da bi bio iznenađen ukoliko bi neko predložio povlačenje trupa u drugu zemlju u bliskoj budućnosti.

Odgovarajući na pitanje po čemu se Afganistan i Kosovo razlikuju u pogledu američke strategije, Serwer je rekao da je Afganistan prije 20 godina bio stvarna prijetnja SAD-u zbog talibana Al-Kaide, naglašavajući da se u tom smislu Kosovo ne može uporediti sa Afganistanom i da je prema njegovom mišljenju, vojna intervencija na Kosovu, sprečila etničko čišćenje i genocid.

Naglasio je da je izgradnja države bila mnogo uspješnija na Kosovu nego u Afganistanu.

„Kosovo nikada nije predstavljalo stvarnu prijetnju SAD. Tu smo intervenisali da sprečimo etničko čišćenje i genocid i stali smo u odbranu izgradnje demokratske države, procesa koji je bio mnogo uspješniji na Kosovu nego u Afganistanu", zaključio je Serwer.
Rasprava o mogućem povlačenju američke vojske sa Kosova bila je aktuelna i kada je Kosovo, predvođeno premijerom Albinom Kurtijem, odbilo da ukine takse Srbiji. Administracija tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trumpa snažno je insistirala na uklanjanju trgovinskih barijera između Kosova i Srbije, kako bi se nastavio dijalog.

To je uzrokovalo i napuštanje koalicije od strane Demokratskog saveza Kosova i pada Vlade, jer je tadašnji lider LDK Isa Mustafa rekao da ne može ostati u koaliciji sa strankom koja preduzima antiameričke akcije.

Američki senator Rand Paul rekao je da podržava mirovni sporazum između Kosova i Srbije i da je došlo vrijeme da se američke trupe vrate kući.

Paul je podjelio twit senatora Davida Perdua, koji je zahtjevao uklanjanje taksi Srbiji.
  Izvor: Kosovo Online/Gazeta express