Stupaju na snagu 20. avgusta

Ministarstvo zdravlja predložiće danas vladi nove mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa, a među kojima je i zatvaranje noćnih klubova, saopštio je juče nadležni ministar, Arben Vitia.

Nakon uvećanja broja inficiranih na Kosovu, ministar zdravlja sastao se juče sa predstavnicima Hotelsko-turističke komore.

Na konferenciji za štampu održanoj nakon sastanka, Vitia je najavio da će vladi predložiti da se uvedu mjere kojima će se umanjiti aktivnosti ugostiteljskog sektora.

„Sutra ćemo vladi da predložimo da odluči o uvođenju pojedinih mjera, koje će uticati na pojedine sektore u našim životima. Predložićemo da se na neko vrijeme zatvore noćni klubovi, da se umanji aktivnost ugostiteljskog sektora“, rekao je Vitia, prenosi Gazeta Express.

Kako prenosi Koha, Vitia je danas saopštio da će predložiti i mjere koje se odnose na vjenčanja i druge proslave.

Vitia je kazao da je do ubrzanog širenja virusa došlo usled toga što je u zatvorenim prostorijama boravio veći broj ljudi, ali i zbog nepoštovanja mjera građana.

On je na ovoj konferenciji kazao da je 99 odsto uzoraka koji su poslati u inostranstvo radi analize, bilo pozitivno na delta soj koronavirusa.

„Od 173 uzorka, na osnovu rezultata koji su pristigli, 171 ili 99 odsto, je delta soj, koji se četiri puta brže širi od uobijačenog soja.

Hotelsko-turistička komora, ujedno se oglasila o predlozima mjera o kojima će vlada raspravljati, a nakon sastanka sa ministrom zdravlja, Arbenom Vitiom.

Uz više detalja o mjerama, najavili su da će one stupiti na snagu 20. avgusta, ukoliko budu bile usvojene.

„Nažalost, nakon uvećanja broja inficiranih virusom kovid-19, odlučeno je da se 20. 08. 2021. uvedu druge restriktivne odluke. Što se tiče sala za vjenčanja, one će raditi do 22.30, sa kapacitetom do 150 gostiju. Noćni klubovi neće raditi do 01. 09. 2021. Svi dnevni restorani, kafići itd, radiće do 22.30“, navodi se u saopštenju ove komore koje prenosi Koha.

Ova komora je ujedno navela da od 20. avgusta, građanima neće biti dozvoljen ulazak u bilo koji hotelsko-ugostiteljski objekat, bez dokaza o vakcinaciji, ili PCR testa.