Oni nisu opasnost

Kosovske institucije duguju SAD i EU, ali i afganistanskom narodu da im obezbjede utočište poslije sukoba u toj zemlji, prenosi Ekonomija onlajn.

Izvršni direktor Pravnog instituta Kosova Ehat Miftaraj rekao je u intervjuu za Ekonomija onlajn da se odluka Vlade da primi Afganistance može smatrati dugom prema SAD s obzirom na situaciju kroz koju je Kosovo prošlo prije 20 godina.

"Afganistan prolazi kroz lošu situaciju i veliku humanitarnu krizu, u kojoj veliki broj zemalja mora da priskoči u pomoć", rekao je Miftaraj.

On je dodao da Kosovo ima dovoljne kapacitete da ih stambeno zbrine.

"Mora postojati snaga naše zemlje, politička volja da dočeka Afganistance i da oni smatraju Kosovo kao zemlju koja poštuje osnovna prava i štiti njihove živote", rekao je Miftaraj.

Naveo je da prema Afganistancima ne treba ni u jednom trenutku imati predrasude i ne treba ih posmatrati kao opasnost po državu, već kao žrtve.

"Nikada ne smemo imati predrasude prema tim ljudima, jednostavno, u ovoj fazi to je humanitarna kriza i život je vredniji, pa je važnije da ih, ne samo Kosovo, već i druge zemlje gledaju kao žrtve", kaže Miftaraj.

Premijer Albin Kurti rekao je da se mjesec dana pripremaju za smještaj grupe građana iz Afganistana poslije sukoba u ovoj zemlji, prenosi Ekonomija onlajn.

Vlada Kosova je odobrila zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova da pruži privremenu i neposrednu zaštitu osobama u opasnosti od unutrašnjeg sukoba u Afganistanu.

Prema najavi Vlade, tokom boravka na Kosovu oni će djelovati u skladu sa važećim zakonodavstvom i uživaće prava definisana Zakonom o azilu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online