Informativni park

Osim Centra za azil u Vranidolu i Maguri, očekuje se da će se afganistanske izbjeglice, koje se očekuje da dođu na Kosovo, smjestiti i u Inovativnom parku u Prizrenu i kampu francuskog KFOR -a u Madžunaju kod Vučitrna. Na osnovu ovih kapaciteta vjeruje se da se na Kosovu može smjestiti do 10 hiljada afganistanskih civila, za šta je potreban bezbjednosni nadzor.

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi kaže da je spremnost države Kosovo da sarađuje sa američkom državom u smještanju afganistanskih izbjeglica dobar gest u političkom smislu. Ali, kako kaže, za Kosovo će ovo biti veliki izazov u smislu sigurnosti i ekonomije.

Ibishi naglašava da država Kosovo ima kapacitet za smještaj do 10 hiljada ljudi.

"Ovo je dobro s političkog aspekta i sami smo prošli fazu kada smo gotovo  milion stanovnika se morali iseliti sa Kosova, a drugi aspekt, odluka prema kapacitetu, ali i druga finansijska, ekonomska i sigurnosna pitanja su ograničeniji, postavljaju izazov za nas. Sada je, koliko je to moguće, bilo razgovora prije ili preliminarno s američkim vođstvom, i vjerujem da su pripreme bile opsežne... Najviše 10 hiljada, s obzirom na to da je ovo prvi izbjeglički val, koji se može završiti bilo dolaskom članova njihovih porodica, a na kraju i njihovom odlukom za drugu destinaciju", naglasio je.

Za Nuredina Ibishija, sigurnosne institucije na Kosovu moraju pojačati budnost u smislu sigurnosti i provjere svake izbjeglice koja će biti sklonjena kod nas.

"U ovoj fazi imamo sigurnosnu dozvolu Sjedinjenih Država, koliko je to moguće, da su oni dio civilno -afganistanske koalicije, ali to je normalno s obzirom na to da su talibani pustili sve te militante Al-Qaeda, Al -Nusra, preko 5 hiljada, to jest, oni se lako mogu infiltrirati u ovaj izbjeglički val, stoga moramo biti oprezni u sektoru sigurnosti iako su vrlo dobro pripremljeni za ovo pitanje, moramo biti oprezni da ih treba provjeriti tokom boravka ovdje i da ih treba nadzirati u smislu sigurnosti", rekao je Ibishi.

S druge strane za Vijeće za zaštitu ljudskih prava i sloboda naša zemlja nema kapacitet za smještaj velikog broja izbjeglica i bit će teško upravljati situacijom s njima.

Direktor Vijeća za zaštitu ljudskih prava i sloboda Behxhet Shala rekao je za KosovaPress da Kosovo nema materijalne i logističke mogućnosti da primi mnoge izbjeglice iz Afganistana.

On također vidi i aspekt poštivanja ljudskih prava kao problematičan, jer će u početku ove izbjeglice biti zatvorene i to, prema njegovim riječima, predstavlja kršenje ljudskih prava. Dok bi za Shalu njihovo puštanje moglo predstavljati prijetnju po bezbjednost Kosova.

"Kosovo trenutno nema kapacitete, ni materijalne ni logističke, za smještaj tako velikog broja izbjeglica. Ako u međuvremenu Vlada Kosova stupi u partnerstvo s velikim svjetskim organizacijama koje se bave pitanjima izbjeglica, može računati na to da će određeni broj izbjeglica iz Afganistana skloniti uskoro, ali dugoročno. Normalno je da su oni koji su u opasnosti u nekoj zemlji i ako traže podršku za azil na Kosovu, to je procedura njihovog prijema, to je rok kada se rok izbjeglice ili tražitelja azila priznaje ili odbija. Mislim da će to biti problem i to će biti veliki izazov za Kosovo jer ako ove izbjeglice držimo zatvorene, čini se da će ih držati u zatvorenim objektima, odmah ćemo biti optuženi za kršenje ljudskih prava. Ako pustite 3-4 hiljade ljudi nekontroliranim pristupom, bit će problem upravljati situacijom jer zaista ne znamo jesu li svi oni koji dolaze samo protivnici talibana, ili možda među njima ima infiltriranih talibana i Kosovo nema kapaciteta za nadzor i u dugoročnom planu, ako se ne postigne brzo rješenje, oni će donijeti probleme na Kosovo jer ne vidim da će oni biti ovdje privremeno”, naglasio je Shala.

Shala kaže da bi afganistanske izbjeglice koje će potražiti utočište u državi Kosovo trebalo biti smještene u bivšem njemačkom kampu KFOR -a u Prizrenu i kampu francuskog KFOR -a u Madžunaju u Vučitrnu.

"Nije moguće smjestiti 10 hiljada ljudi, oni bi trebali biti smješteni u njemačkom kampu KFOR -a u Prizrenu, da budu smješteni u kampu francuskog KFOR -a u Madžunaju u Vučitrnu i na bilo kojoj drugoj lokaciji, ali problem je biti smješten bez refleksije ili utjecaja na obližnju populaciju. Nije problem osigurati hranu i druge stvari jer će to osigurati oni koji ih ovdje dovedu, ali problem je držati ih pod kontrolom", rekao je.