Saradnja sa međunarodnim partnerima

Vlasti na kosovu, u saradnji sa međunarodnim partnerima, rade na evakuaciji svih građana iz Afganistana, saopšteno je iz Ministarstva spoljih poslova Kosova, prenosi RTK.

Dodaje se da se radi na evakuaciji tri lica sa Kosova iz Afganistana.

“U dobrom su stanju i nisu ugroženi”, dodaju iz ovog Ministarstva.

Kosovo je pozvalo da se svima koji žele da napuste Afganistan, lokalnom stanovništvu i stranim državljanima, to i omogući, uz napomenu da granični prijelazi moraju ostati otvoreni.

To je, pored Kosova, putem zajedničkog saopštenja, koje je 15. avgusta objavio američki State Department, zatražilo više od 60 zemalja.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila  da je Kosovo prihvatilo da na određeno vrijeme skloni afganistanske civile uz napomenu da je takva odluka doneta "bez ikakvog oklijevanja i bez ikakvih uslova".

Prema njenim riječima, Vlada Kosova je formirala i radnu grupu koja će se, u saradnji sa američkim partnerima, baviti organizacionim pitanjima.

Prethodno je iz Vlade Kosova, 15. avgusta za Radio Slobodna Evropa rečeno da će se pregovori oko prihvata afganistanskih civila "dobro završiti".

Mnogi Afganistanci, koji su sarađivali sa međunarodnim snagama strahuju od odmazde talibana.

Američki State department najavio je novi program koji će omogućiti hiljadama Afganistanaca da se kao izbjeglice presele u SAD.

Međutim, oni najprije moraju biti smješteni u neku o trećih zemalja, gdje će boraviti od 12 do 14 mjeseci, odnosno dok se izanalizira njihova aplikacija za američku vizu.

Izvor: RTK