Potvrđeno

Ambasada SAD na Kosovu potvrdila je da je u pregovorima sa Vladom Kosova o smještaju američkih partnera koji djeluju u Avganistanu i koji su u opasnosti jer talibani preuzimaju kontrolu nad mnogim dijelovima zemlje, prenosi Reporteri.

U pisanom odgovoru za Gazetu express, američka ambasada na Kosovu kaže da razgovara sa vladom kako bi videla kako Kosovo može da pomogne po ovom pitanju.

"Možemo potvrditi da američka vlada razgovara sa Vladom Kosova o tome kako Kosovo može da pomogne američkim partnerima u Avganistanu. Za sada nemamo više detalja. Obavjestićemo vas na vrijeme za dodatne detalje”, kaže se u odgovoru ambasade.

Kosovo je, u međuvremenu, izrazilo spremnost da primi ugrožene građane Avganistana.

"Od sredine jula smo u stalnoj komunikaciji i saradnji sa državnim i vojnim vlastima SAD po ovom bolnom i osjetljivom pitanju. Mnogo je logističko-tehničkog, sigurnosnog i socijalnog rada kojim se pažljivo bavimo. SAD su naš glavni saveznik i naš strateški partner", potvrdio je Luan Dalipi, šef kabineta premijera Albina Kurtija.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da ju je u julu kontaktirao ambasador Kosnett po ovom pitanju i kako kaže odmah mu je dala saglasnost. To je bio zahtjev Sjedinjenih Američkih Država, i to pitanje treba da ostane povjerljivo iz razloga bezbjednosti i procesa evakuacije avganistanskih državljana.

Osmani je navela i to da je Vlada Kosova, odmah nakon zahtjeva i rasprave o institucionalnom sporazumu, "formirala radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima zajedno sa američkim partnerima".

Albanski premijer Edi Rama rekao je u nedjelju da bi Kosovo trebalo pozitivno da odgovori i istakao je da je i Albanija pozitivno odgovorila na zahtjev Amerikanaca.

Talibani su posljednjih nedjelja brzo napredovali, preuzimajući kontrolu nad velikim dijelovima teritorije, dok se strane snage predvođene SAD povlače iz Avganistana.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri