Data saglasnost

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kaže da je dala saglasnost povodom zahtjeva za privremeno utočište Avganistanaca, dok ne bude uređena dokumentacija o imigracionim vizama u SAD.

Ona je na Facebooku, povodom američkog zahtjeva za privremeno utočište Avganistanaca, istakla da je po tom pitanju u julu kontaktirao ambasador SAD na Kosovu Philip Kosnett kada mu je, kaže, bez ikakvog oklijevanja i uslovljavanja, dala saglasnost za, kako je rekla, humanitarnu operaciju.

Osmani kaže da je to bio zahtjev SAD da ovo pitanje ostane povjerljivo iz bezbjednosnih razloga i procesa evakuacije avganistanskih državljana iz Avganistana.

“Dana 16. jula, nekoliko dana nakon što smo na Kosovu, obilježili Svjetski dan izbjeglica, kontaktirao me američki ambasador Philip Kosnett koji je predao zahtjev predsjednika Bidena i državnog sekretara Blinkena. Zahtjev je bio o privremenom izbjeglištvu Avganistanaca, nevinih civila, koji su sada na meti talibana, samo zato što su stali na stranu naših saveznika, na stranu mira i demokratije, na stranu ravnopravnosti i pravde”, napisala je Osmani na Facebooku.

Navodi da je Vlada Kosova, odmah nakon zahtjeva i rasprave o institucionalnom sporazumu, "formirala radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima zajedno sa našim američkim partnerima".

Osmani kaže da niko bolje od Kosova ne zna šta znači biti protjeran i nasilno uklonjen sa mjesta na kojem ste odrasli.

Izvor: Kosovo Online