Ugrožen početak nove školske godine

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture pozvao je sve nastavnike da se vakcinišu protiv koronavirusa do početka nove školske godine i poručuje da neće zaštititi prosvjetne radnike koji nisu vakcinisani od eventualnog kažnjavanja, kaže predsjednik tog sindikata Rrahman Jasharaj, prenosi Lajmi.

On je apelovao na nastavnike da se tokom avgusta vakcinišu protiv koronavirusa, kako početak nove školske godine ne bi bio ugrožen i naveo da se sindikat neće protiviti ako institucije uvedu obaveznu vakcinaciju za sve sektore. 

Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija objavilo je da do sada vakcinisano 17.483 prosvjetnih radnika, od ukupno 24.370 nastavnika.

"Oni koji nisu vakcinisani iz hira ili zbog bilo koje teorije zavere, sindikat neće zaštititi ako institucije preduzmu uslovne mjere, ili kasnije kaznene mjere”, kaže Jasharaj. 

Naveo je da želi da bude optimista i da vjeruje da će do kraja ovog mjeseca svi prosvjetni radnici biti vakcinisani prvom dozom, a prilično veliki broj i drugom dozom vakcine. 

"Apel upućujem radi studenata, radi obrazovnog sistema", kaže on i naglašava da je izuzetno važno završiti vakcinaciju nastavnika kako se ne bi ugrozio početak nove školske godine i kako bi se izbjegla mogućnost da nastava započne na internetu.

Predsjednik sindikata je rekao da će, ako nastavnici ispune svoju obavezu vakcinacije, kao sindikat imati priliku da iznesu svoje zahtjeve institucijama u zemlji.

Naprotiv, kaže da će njihov glas biti tiši u zalaganju za njihove zahtjeve ako se pogorša situacija u vezi sa koronavirusom u školama.

Nastavnici su bili prioritetna kategorija za vakcinaciju, kako bi redovna nastava počela u septembru.