Portparol CIK-a

Kancelarije Centralne izborne komisije biće otvorene ovog vikenda za prijem prijava političkih subjekata koji žele da učestvuju na lokalnim izborima 17. oktobra, prenosi Ekonomija onlajn.

Iz CIK-a navode da nijedna od parlamentarnih stranaka nije dostavila liste kandidata za gradonačelnike i skupštine opština.

Portparol CIK-a Valmir Elezi je izjavio da je do današnjih popodnevnih časova CIK primio aplikacije za verifikaciju 27 političkih subjekata.

"U subotu do podne CIK je primio prijave od 27 političkih subjekata, od kojih su pet političke partije, devet građanske inicijative i 13 nezavisni kandidati. Prijavljeno je 13 kandidata za gradonačelnike i 182 kandidata za skupštine opština", rekao je Elezi.

Naglasio je da je krajnji rok za prijavu političkih subjekata ponedjeljak, 16. avgust, do 16:00 i da svaka zakasnela prijava neće biti verifikovana.

Danas do 13 časova prijave za verifikaciju za učešće na lokalnim izborima podnelo je pet političkih partija: Građanski pokret Vatra (za izbore za gradonačelnika i Skupštinu opštine u Gnjilanu), Demokratska partija jedinstva (za izbor gradonačelnika i Skupštinu opštine u Peći), Partija Most (za Skupštinu opštine u Južnoj Mitrovici), Ujedinjena romska partija Kosova (za Skupštinu opštine u Prizrenu) i Demokratska organizacija Bali Kombetar (za gradonačelnika i Skupštinu opštine u Podujevu).

Građanske inicijative koje su podnele prijave za verifikaciju za učešće na lokalnim izborima su:

1. Lista Guxo (za zborie za Skupštinu opštine u Uroševcu), 2. Ne Mundemi (za Skupštinu opštine u Uroševcu), 3. Zajedno za Istok (za izbor gradonačelnika i Skupštinu opštine u Istoku), 4. GI za Obilić (za Skupštinu i gradonačelnika opštine Obilić), 5. Zajedno za Štrpce (za Skupštinu opštine i gradonačelnika Štrpca), 6. GI za Skenderaj (za gradonačelnika i Skupštinu opštine), 7. Inicijativa Erdem (za gradonačelnika i Skupštinu opštine u Mamuši), 8.GI za Klokot (za Skupštinu opštine), 9. Inicijativa Teranda (za Skupštinu opštine u Suvoj Reci).

Nezavisni kandidati koji su podneli prijave za verifikaciju za učešće na lokalnim izborima su:

1. Kastriot Bushi za gradonačelnika u Kačaniku; 2. Agim Gjeli za Skupštinu opštine u Kosovom Polju; 3. Hajrush Stubla za Skupštinu opštine u Lipljanu; 4. Radoš Repanović za Skupštinu opštine u Istoku; 5. Bojan Saičić za Skupštinu opštine u Klini; 6. Dragan Repanović za Skupštinu opštine u Istoku; 7. Isa Elezaj za gradonačelnika u Dečanima; 8. Xhafer Bytyqi za gradonačelnika u Orahovcu; 9. Selajdin Bytyqi za gradonačelnika i Skupštinu opštine u Mališevu; 10. Hamdi Maljaj za Skupštinu opštine u Skenderaju; 11. Milazim Lushaj za predsjednika Skupštine opštine u Prizrenu; 12. Rufki Suma za gradonačelnika u Elez Hanu i 13. Duško Maksimović za Skupštinu opštine u Gračanici.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online