Političari da ne rasplamsavaju nacionalizam

Ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu ocjenio je za Kosovo onlajn da kosovski političari svoju energiju treba da usmjere na jačanje domaće privrede, a ne da rasplamsavaju nacionalističku retoriku.

Gërxhaliu je istakao da napredak ekonomske saradnje treba da posluži kao primjer za prevazilaženje političkih barijera, koje postoje na relaciji Kosova i Srbije

"Najveći je problem u tome što se u posljednje vreme na Balkanu vraća jedna doza opasnog nacionalizma, koja me na neki način zabrinjava, ali prednost je u tome što su biznismeni napravili puno koraka ispred politike. Svjedoci smo toga da Balkan ima velike probleme, ne zamo zbog pandemije. Bilo kakav rast trgovinskog bilansa je dokaz da su u vrijeme pandemije veliki troškovi i svako će pokušati da sarađuje sa onim ko će mu garantovati manje troškova. Nije čudno što imamo ovoliki priliv robe iz Srbije, to je tradicija iz prošlosti. Mislim da daleko više moramo da se bavimo time da kako da ojačamo saradnju, kako da promovišemo ekonomsku saradnju, ne samo između Kosova i Srbije nego i regiona, kako da eliminišemo barijere, jer to je u interesu buduhcnosti", kaže Gërxhaliu.

O izjavi predsjednika Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja da Srbija izvozi robu na Kosovo u vruhednosti od milion eura dnevno, Gërxhaliu kaže da to nije nikakva novina, s obzirom na blizinu, kvalitet, ali i navike koje građani Kosova imaju prilikom kupovine srpskih porizvoda.

"Ovakve izjave oko ovog milionskog uvoza iz Srbije treba da analiziraju stručnjaci, a ne političari. Trgovina je kao voda, sama pronalazi svoje puteve, a profit je prioritet svih prioriteta u privatnom sektoru. Blizina, kvalitet i tradicija čine svoje. Prema tome ne treba da trošimo vrijeme oko toga, daleko je bolje da tu energiju usmerimo ka jačanju domaćih proizvoda i da ti proizvodi budu dostupni na regionalnom tržištu, a ne da svaka ekonomska saradnja, na bilo kojoj relaciji, dobije političku konotaciju. To usporava integracije i to pogoršava imidž Balkana", zaključuje Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online