Atak na nezavisne institucije

Dvije najveće opozicione stranke Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova, podržale su nezavisni rad pravosudnih institucija, zbog rizika od uticaja Vlade na njihov rad, prenosi Koha.

Nakon sukoba Tužilačkog i Sudskog savjeta sa ministarkom pravde Albulenom Haxhiu, šef poslaničke grupe PDK Abelard Tahiri je ocjenio kao direktan atak ministarke na nezavisne institucije.

„Ne vjerujem da je vlada zainteresovana za jačanje vladavine prava, već za dalju degradaciju naših nezavisnih institucija“, rekao je Tahiri.

Iz Demokratskog saveza Kosova Shkemb Manaj, dijeli Tahirijev stav i ističe da ministarka Haxhiu ne razumije svoju ulogu i nadležnosti.

„Odobravanje strategije za vladavinu prava je dobrodošao korak, ali smatramo da bi taj dokument trebalo poslati Skupštini Kosova. Greška je što je dokument odobren samo u Vladi“, rekao je Manaj.

Haxhiu je ranije izjavila da treba promjeniti sastav Tužilačkog i Sudskog savijeta i razriješiti šefove pravosudnih institucija.

Govoreći o odobravanju Strategije vladavine prava Haxhiu je rekla da je to najozbiljnija inicijativa koju je Kosovo preduzelo ka unapređenju vladavine prava i zahvalila se ključnim partnerima sa kojima je Ministarstvo pravde sarađivalo tokom tog procesa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore