Apel za vakcinaciju

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova sproveo je seroepidemiološko istraživanje, prema kojem 38,8 odsto populacije ima (IgG) antitijela, prenosi Ekonomija onlajn.

To su antitijela, koja su ostala u krvi nakon infekcije koronavirusa i zaštita od ponovne zaraze.

"Preliminarni rezultati pokazuju da 38,8% populacije ima IgG pozitivan, a najveći broj po regionima osoba sa pozitivnim IgG je u Prizrenu 45,6 odsto i Uroševcu 45,3 odsto. Zatim slijedi Priština sa 40 odsto, Đakovica sa 39,5 odsto, Gnjilane 36,3 odsto, Peć 35 i najmanje u regionu Mitrovice 23,4 odsto“, navodi NIJZK u objavi na Facebooku.

Ističe se da rezultati istraživanja jasno pokazuju da još nije postignut kolektivni imunitet za zaštitu od pandemije kovid-19 i da je najefikasnija i najeftinija mjera masovna vakcinacija stanovništva.

Nacionalni institut upozorava da broj novozaraženih raste i apeluje na masovnu vakcinaciju.

„Preporučujemo masovnu vakcinaciju stanovništva starijeg od 18 godina, kao i vakcinaciju svih zdravstvenih i prosvetnih  radnika, pripadnika policije, kao i celokupnom stanovništvu. Poštujte i sprovodite preporuke NIJZK i Ministarstva zdravlja da bismo održali po kontrolom epidemiološku situaciju i preduzeli mjere za zaustavljanje širenja epidemije“, poručuju iz NIJZK.

Izvor: Kosovo Online